Ζήσης Ψάλλας

Η λήψη υψηλής δόσης μιας καθαρής και σταθερής μορφής ενός ωμέγα-3 λιπαρού οξέος γνωστού ως EPA (η μορφή ονομάζεται icosapent ethyl και κυκλοφορεί ως φάρμακο) μειώνει σημαντικά την εμφάνιση των πρώτων ή επακόλουθων ισχαιμικών επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και των σχετικών θανάτων. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να βρίσκεται ήδη σε θεραπεία με στατίνες. Η σχετική έρευνα παρουσιάστηκε στην 68η Ετήσια Επιστημονική Συνεδρίαση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φάρμακο εμπόδισε επίσης 1 στους 5 θανάτους που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά

Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, το EPA μείωσε τις καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και διαδικασίες όπως η τοποθέτηση stent ή τις νοσηλείες για ασταθή στηθάγχη, συνδυαστικά κατά 30%. Οι προηγούμενες αναλύσεις στην δοκιμή Icosapent Ethyl-Intervention Trial (REDUCE-IT), οι οποίες επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο στην πρώτη εμφάνιση ενός σοβαρού δυσμενούς καρδιαγγειακού γεγονότος, είχαν βρει μείωση κατά 25%.

«Εξετάζοντας το σύνολο των γεγονότων – όχι μόνο των πρώτων, αλλά και των επόμενων – βλέπουμε ότι το φάρμακο προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στα ισχαιμικά γεγονότα», δήλωσε ο Deepak L. Bhatt, εκτελεστικός διευθυντής των επεμβατικών καρδιοαγγειακών προγραμμάτων στο Brigham and Women’s Hospital, και καθηγητής Ιατρικής του Χάρβαρντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεαματικό όφελος

Σε μια περίοδο παρακολούθησης περίπου πέντε ετών, υπήρχαν σχεδόν 3.000 γεγονότα, 1.606 πρώτες εκδηλώσεις και 1.303 επόμενα γεγονότα. Για τους ασθενείς που έλαβαν το EPA, τα πρώτα συμβάντα μειώθηκαν κατά 25%, τα δεύτερα συμβάντα κατά 32%, τα τρίτα συμβάντα κατά 31% και τέταρτα ή περισσότερα συμβάντα μειώθηκαν κατά 48%. Το φάρμακο εμπόδισε επίσης 1 στους 5 θανάτους που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά.

Η μελέτη REDUCE-IT περιελάμβανε 8.179 ασθενείς με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο οι οποίοι είχαν ήδη λάβει θεραπεία με στατίνες. Aσθενείς με καλά ελεγχόμενη LDL-χοληστερόλη (40-100 mg / dL), με αυξημένα τριγλυκερίδια (135 -499 mg / dL) και άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου εγγράφηκαν σε 11 χώρες μεταξύ 2011 και 2016.

Περίπου το 70% των ασθενών στη μελέτη είχε καρδιαγγειακή νόσο και οι υπόλοιποι διαβήτη χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο αλλά με τουλάχιστον έναν επιπλέον παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Κατά την έναρξη, τα μέσα επίπεδα τριγλυκεριδίων ήταν 216 mg / dL και η διάμεση LDL-χοληστερόλη ήταν 75 mg / dL. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν με διπλά τυφλό τρόπο για να λάβουν είτε 2 γραμμάρια EPA δύο φορές την ημέρα είτε ένα εικονικό φάρμακο και παρακολουθήθηκαν για περίπου 4,9 ετών.

Το φάρμακο που περιέχει το Icosapent ethyl ονομάζεται Vascepa έχει εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για άτομα με τριγλυκερίδια άνω των 500 mg / dL.

Η μελέτη έλαβε χρηματοδότηση από την Amarin Pharma, Inc. και δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης