Ζήσης Ψάλλας

Το σελήνιο θα μπορούσε να αντιστρέψει τη γνωστική έκπτωση ύστερα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και να ενισχύσει τη μάθηση και τη μνήμη στον γερασμένο εγκέφαλο, σύμφωνα μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επικεφαλής ερευνήτρια του Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, Δρ. Tara Walker είπε ότι οι μελέτες σχετικά με τον αντίκτυπο της άσκησης στον γερασμένο εγκέφαλο διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης-κλειδί για τη μεταφορά του σεληνίου στο αίμα ήταν αυξημένα μετά από τη σωματική δραστηριότητα.

Η ερευνητική ομάδα της Walker εξέτασε εάν τα διαιτητικά συμπληρώματα σεληνίου θα μπορούσαν να αναπαράγουν τα αποτελέσματα της άσκησης. «Τα μοντέλα μας έδειξαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου θα μπορούσε να αυξήσει τη δημιουργία νευρώνων και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένα ποντίκια», είπε η Walker.

«Τα επίπεδα δημιουργίας νέων νευρώνων μειώνονται γρήγορα στα ηλικιωμένα ποντίκια, όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους. Όταν χορηγήθηκαν συμπληρώματα σεληνίου στα ποντίκια, η παραγωγή νευρώνων αυξήθηκε, αντιστρέφοντας τα γνωστικά ελλείμματα που παρατηρήθηκαν κατά τη γήρανση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης εάν το σελήνιο είχε αντίκτυπο στη γνωστική έκπτωση που παρουσιάζεται μερικές φορές μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη και την ικανότητα των ανθρώπων για μάθηση.

«Τα νεαρά ποντίκια είναι πολύ καλά στις εργασίες μάθησης και μνήμης, αλλά μετά από ένα εγκεφαλικό, δεν μπορούσαν πλέον να εκτελέσουν αυτές τις εργασίες», είπε η Walker. «Βρήκαμε ότι τα ελλείμματα μάθησης και μνήμης στα ποντίκια που έπασχαν από εγκεφαλικό επέστρεψαν στο φυσιολογικό όταν τους χορηγήθηκαν συμπληρώματα σεληνίου».

Η Walker είπε ότι τα αποτελέσματα άνοιξαν μια νέα θεραπεία για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας σε άτομα που δεν μπορούν να ασκηθούν λόγω κακής υγείας ή μεγάλης ηλικίας. «Ωστόσο, τα συμπληρώματα σεληνίου δεν πρέπει να θεωρούνται ως ένα πλήρες υποκατάστατο της άσκησης και η υπερβολική ποσότητα μπορεί να έχει παρενέργειες», είπε. 

«Ένα άτομο που ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και κρέας έχει συνήθως καλά επίπεδα σεληνίου. Αλλά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, και ιδιαίτερα σε άτομα με νευρολογικές παθήσεις, τα συμπληρώματα σεληνίου θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης