Περισσότερο μαγνήσιο στην καθημερινή μας διατροφή οδηγεί σε καλύτερη υγεία του εγκεφάλου καθώς γερνάμε, σύμφωνα με επιστήμονες από το Εργαστήριο Νευροαπεικόνισης και Εγκεφάλου στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Οι ερευνητές λένε ότι η αυξημένη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο, όπως το σπανάκι και οι ξηροί καρποί, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας, η οποία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στην Αυστραλία και η έβδομη μεγαλύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη περισσότερων από 6.000 γνωστικά υγιών συμμετεχόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 40 έως 73 ετών, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πάνω από 550 mg μαγνησίου κάθε μέρα έχουν εγκεφαλική ηλικία που είναι περίπου ένα χρόνο νεότερη όταν φτάσουν στα 55 σε σύγκριση με κάποιον με κανονική πρόσληψη μαγνησίου περίπου 350 mg την ημέρα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι μια αύξηση κατά 40% στην πρόσληψη μαγνησίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία, η οποία σχετίζεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία και χαμηλότερο κίνδυνο ή καθυστερημένη εμφάνιση άνοιας στη μετέπειτα ζωή», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Khawlah Alateeq, από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού ANU, είπε.

«Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τα πιθανά οφέλη μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και τον ρόλο που παίζει στην προαγωγή της καλής υγείας του εγκεφάλου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιστεύεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως που θα διαγνωστούν με άνοια αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί από 57,4 εκατομμύρια το 2019 σε 152,8 εκατομμύρια το 2050, επιβαρύνοντας περισσότερο την υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες και την παγκόσμια οικονομία.

«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια και η ανάπτυξη φαρμακολογικών θεραπειών ήταν ανεπιτυχής τα τελευταία 30 χρόνια, έχει προταθεί ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην πρόληψη», είπε η συν-συγγραφέας Δρ. Erin Walsh. «Η έρευνά μας θα μπορούσε να ενημερώσει την ανάπτυξη παρεμβάσεων δημόσιας υγείας που στοχεύουν στην προώθηση της υγιούς γήρανσης του εγκεφάλου μέσω διατροφικών στρατηγικών».

Οι ερευνητές λένε ότι η υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου στη διατροφή μας από μικρότερη ηλικία μπορεί να προστατεύσει από νευροεκφυλιστικές ασθένειες και γνωστική έκπτωση μέχρι να φτάσουμε στα 40 μας.

«Η μελέτη δείχνει ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να συμβάλει στη νευροπροστασία νωρίτερα στη διαδικασία της γήρανσης και τα προληπτικά αποτελέσματα μπορεί να αρχίσουν στα 40 μας ή και νωρίτερα», είπε η Alateeq. «Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι όλων των ηλικιών θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην πρόσληψη μαγνησίου. Βρήκαμε επίσης ότι οι νευροπροστατευτικές επιδράσεις του περισσότερου διατροφικού μαγνησίου φαίνεται να ωφελούν τις γυναίκες πιο πολύ από τους άνδρες και ιδιαίτερα τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, κάτι που μπορεί να οφείλεται στην αντιφλεγμονώδη δράση του μαγνησίου».

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο πέντε φορές σε διάστημα 16 μηνών. Οι απαντήσεις που δόθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό της ημερήσιας πρόσληψης μαγνησίου και βασίστηκαν σε 200 διαφορετικά τρόφιμα με διαφορετικά μεγέθη μερίδων. Η ερευνητική ομάδα εστίασε σε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως για να παρέχει μια μέση εκτίμηση της πρόσληψης μαγνησίου από τη διατροφή των συμμετεχόντων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης