Ζήσης Ψάλλας

Η κατανάλωση δύο μερίδων κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος ή πουλερικών -αλλά όχι ψαριών- την εβδομάδα συνδέθηκε με 3-7% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με τη μελέτη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νέα ευρήματα έρχονται ύστερα από μια αμφιλεγόμενη μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, που συνέστησε στους ανθρώπους ότι δεν χρειάζεται να μειώσουν την ποσότητα του κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος που τρώνε. 

Τι πρέπει να φάμε;

“Τα ψάρια, τα θαλασσινά και οι φυτικές πρωτεΐνες όπως τα καρύδια και τα όσπρια, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών και του αρακά, αποτελούν εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις για το κρέας και δεν καταναλώνονται στις ΗΠΑ”, δήλωσε η Linda Van Horn, καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής, η οποία είναι επίσης μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για τις διαιτητικές κατευθυντήριες γραμμές του 2020, στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη διαπίστωσε μια θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης πουλερικών και της καρδιαγγειακής νόσου, αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν επαρκούν για να διατυπωθούν σαφείς συστάσεις για την πρόσληψη πουλερικών, δήλωσε ο Zhong. Πάντως, το τηγανισμένο κοτόπουλο δεν συνιστάται.

Η ανασκόπηση συγκέντρωσε ένα μεγάλο, ποικίλο δείγμα από έξι μελέτες, που περιελάμβαναν μακρά στοιχεία παρακολούθησης έως και τρεις δεκαετίες και 29.682 συμμετέχοντες (μέση ηλικία 53,7 ετών στη αρχή εκ των οποίων το 44,4% ήταν άνδρες). Τα στοιχεία για τη διατροφή αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες, από τους οποίους ζητήθηκε μια μακρά λίστα με αυτά που έτρωγαν για το προηγούμενο έτος ή μήνα.

Τα ευρήματα ήταν:

  • 3 έως 7% υψηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου για τα άτομα που κατανάλωναν κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας δύο μερίδες την εβδομάδα.
  • Υψηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 4% για άτομα που έτρωγαν δύο μερίδες εβδομαδιαίως πουλερικά.
  • Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριών και των καρδιαγγειακών παθήσεων ή της θνησιμότητας.

Περιορισμοί της μελέτης είναι ότι η διαιτητική πρόσληψη των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε μία φορά και άρα οι διατροφικές συμπεριφορές μπορεί να έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, οι μέθοδοι μαγειρέματος δεν εξετάστηκαν.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης