Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tulane που συνέκρινε δημοφιλείς δίαιτες τόσο για τη διατροφική ποιότητα όσο και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις διαπίστωσε ότι η κετογονική δίαιτα και η παλαιολιθική δίαιτα, ήταν μεταξύ των χαμηλότερων στη ποιότητα διατροφής και μεταξύ των υψηλότερων σε εκπομπές άνθρακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η keto, που δίνει προτεραιότητα σε υψηλές ποσότητες λίπους και χαμηλές ποσότητες υδατανθράκων, εκτιμήθηκε ότι παράγει σχεδόν 3 κιλά διοξειδίου του άνθρακα για κάθε 1.000 θερμίδες που καταναλώνονται. Η paleo, που αποφεύγει τα δημητριακά και τα φασόλια υπέρ των κρεάτων, των ξηρών καρπών και των λαχανικών, έλαβε την επόμενη χαμηλότερη βαθμολογία ποιότητας διατροφής και είχε επίσης υψηλό αποτύπωμα άνθρακα, με 2,6 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά 1.000 θερμίδες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, συγκέντρωσε βαθμολογίες ποιότητας δίαιτας χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερες από 16.000 δίαιτες ενηλίκων που συλλέχθηκαν από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των Αμερικανικών CDC. Οι μεμονωμένες δίαιτες έλαβαν βαθμολογίες με βάση τον ομοσπονδιακό Δείκτη Υγιεινής Διατροφής και υπολογίστηκαν οι μέσες βαθμολογίες για όσους ακολουθούσαν κάθε τύπο δίαιτας.

Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Diego Rose, καθηγητής του Πανεπιστημίου Tulane, είπε ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που μετράει τα αποτυπώματα άνθρακα κάθε δίαιτας, όπως καταναλώνεται από ενήλικες των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υποψιαζόμασταν τις αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα που έχουν οι δίαιτες με επίκεντρο το κρέας, αλλά κανείς δεν είχε συγκρίνει όλες αυτές τις δίαιτες», είπε ο Rose. Στο άλλο άκρο του φάσματος, μια δίαιτα βίγκαν βρέθηκε να έχει τη μικρότερη επίδραση στο κλίμα, η οποία παράγει 0,7 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά 1.000 θερμίδες που καταναλώνονται -το ένα τέταρτο του αντίκτυπου της κετο δίαιτας. Η βίγκαν δίαιτα ακολουθήθηκε από χορτοφαγικές και ψαροφαγικές δίαιτες με αυξανόμενο αντίκτυπο.

Η δίαιτα των παμφάγων -η πιο κοινή δίαιτα, που αντιπροσωπεύθηκε από το 86% των συμμετεχόντων στην έρευνα- βρισκόταν ακριβώς στη μέση. Με βάση τα ευρήματα, εάν το ένα τρίτο όσων ακολουθούσαν δίαιτες παμφάγων άρχιζαν να τρώνε χορτοφαγική διατροφή, για κάθε δεδομένη ημέρα, αυτό θα ισοδυναμούσε με την εξάλειψη 340 εκατομμυρίων μιλίων επιβατικών οχημάτων. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης