Ζήσης Ψάλλας

Τα τρόφιμα με δυσάρεστες, πικρές και ξινές γεύσεις μπορεί να είναι δηλητηριώδη προκαλώντας ασθένειες. Για να μεγιστοποιήσουμε την επιβίωσή μας ως είδος, έχουμε ένα έμφυτο εγκεφαλικό σύστημα που μας κάνει να θέλουμε γλυκά τρόφιμα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν τρώμε γλυκά τρόφιμα, το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου -το οποίο περιλαμβάνει την έκκριση ντοπαμίνης- ενεργοποιείται. Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία που απελευθερώνεται από τους νευρώνες και μπορεί να σηματοδοτήσει ότι ένα γεγονός ήταν θετικό.

Ο εγκέφαλος μεταμορφώνεται και επανασυνδέεται συνεχώς μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται νευροπλαστικότητα. Αυτή η επανασύνδεση μπορεί να συμβεί και με το σύστημα ανταμοιβής. Η επανειλημμένη ενεργοποίηση της οδού ανταμοιβής με ναρκωτικά ή με την κατανάλωση πολλών ζαχαρωδών τροφίμων προκαλεί μια προσαρμογή του εγκεφάλου σε συχνή διέγερση, οδηγώντας σε ένα είδος ανοχής. Στην περίπτωση των γλυκών τροφίμων, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε περισσότερα για να έχουμε το ίδιο συναίσθημα -ένα κλασικό χαρακτηριστικό του εθισμού.

Για να αντισταθούμε στη λαχτάρα, πρέπει να εμποδίσουμε τη φυσική μας απάντηση να απολαύσουμε αυτά τα νόστιμα φαγητά. Ένα δίκτυο ανασταλτικών νευρώνων είναι κρίσιμο για τον έλεγχο της συμπεριφοράς. Αυτοί οι νευρώνες συγκεντρώνονται στον προμετωπιαίο φλοιό -μια βασική περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων, στον έλεγχο των παλμών και στην καθυστέρηση της ικανοποίησης. Οι ανασταλτικοί νευρώνες είναι σαν τα φρένα του εγκεφάλου και απελευθερώνουν το χημικό GABA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πρόσφατη μελέτη ζήτησε από ανθρώπους να αξιολογήσουν πόσο ήθελαν να τρώνε τροφές για σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες όταν νιώθουν πεινασμένοι σε σχέση με το πότε είχαν φάει πρόσφατα. Οι άνθρωποι που έτρωγαν τακτικά μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη αξιολόγησαν τις επιθυμίες τους για σνακ υψηλότερα ακόμη και όταν δεν πεινούσαν. 

Μια άλλη περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται από δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι ο ιππόκαμπος -ένα κεντρικό μέρος της μνήμης. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι αρουραίοι που κατανάλωναν δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη ήταν λιγότερο ικανοί να θυμηθούν αν είχαν δει αντικείμενα σε συγκεκριμένες τοποθεσίες πριν. 

Παρόλο που δεν είναι εύκολο να καταργήσετε ορισμένες συνήθειες όπως  να τρώτε επιδόρπιο ή να κάνετε τον καφέ σας  διπλό, ο εγκέφαλός σας θα σας ευχαριστήσει αν κάνετε ορισμένα θετικά βήματα. Το πρώτο βήμα είναι συχνά το πιο δύσκολο ενώ οι αλλαγές μπορούν να διευκολυνθούν στην πορεία. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης