Ζήσης Ψάλλας

Όπως πολλά ζώα, τα σαλιγκάρια αγαπούν τη ζάχαρη και συνήθως αρχίζουν να την τρώνε αμέσως όταν τους παρουσιαστεί. Αλλά μέσω μιας αποτρεπτικής εκπαίδευσης που περιλάμβανε ένα ελαφρό χτύπημα των σαλιγκαριών στο κεφάλι τους όταν εμφανίστηκε η ζάχαρη, η συμπεριφορά των σαλιγκαριών αλλάζει και να αρνούνται να τρέφονται με ζάχαρη, ακόμη και όταν πεινούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομάδα ερευνητών του Sussex Neuroscience, με επικεφαλής τον Δρ. Ildiko Kemenes, εξέτασε αυτό το φαινόμενο και ανακάλυψε έναν νευρωνικό μηχανισμό που αναστρέφει αποτελεσματικά τη συνηθισμένη απόκριση των σαλιγκαριών στη ζάχαρη μετά το αποτρεπτικό ερέθισμα.

Ο Kemenes εξήγησε: “Υπάρχει ένας νευρώνας στον εγκέφαλο του σαλιγκαριού που καταστέλλει το κύκλωμα τροφοδοσίας. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς το δίκτυο είναι επιρρεπές σε αυτόματη ενεργοποίηση, ακόμη και όταν το σαλιγκάρι δεν έχει μπροστά του φαγητό. Η καταστολή του κυκλώματος τροφοδοσίας, διασφαλίζει ότι το σαλιγκάρι δεν προσπαθεί να φάει οτιδήποτε και οποτεδήποτε. Αλλά όταν υπάρχει ζάχαρη ή άλλο ερέθισμα τροφής, αυτός ο νευρώνας αναστέλλεται και έτσι αρχίζει η σίτιση. Μετά την αποτρεπτική εκπαίδευση, διαπιστώσαμε ότι αυτός ο νευρώνας αντιστρέφει την ηλεκτρική απόκρισή του και διεγείρεται αντί να αναστέλλεται από τη ζάχαρη. Ως αποτέλεσμα, ένας διακόπτης έχει ανατραπεί στον εγκέφαλο που σημαίνει ότι το σαλιγκάρι δεν τρώει πλέον τη ζάχαρη όταν του παρουσιάζεται γιατί η ζάχαρη καταστέλλει τώρα τη σίτιση αντί να την ενεργοποιεί”.

Όταν οι ερευνητές παρουσίασαν στα εκπαιδευμένα σαλιγκάρια ένα κομμάτι αγγουριού, διαπίστωσαν ότι το ζώο ήταν πρόθυμο να φάει αυτή την υγιεινή επιλογή. Αυτό έδειξε ότι η νευρωνική σύνδεση είχε γίνει μόνο για τον  συγκεκριμένο τύπο τροφής που εκπαιδεύτηκε να απορρίπτει το σαλιγκάρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές είπαν ότι τα σαλιγκάρια παρέχουν ένα εξαιρετικά βασικό μοντέλο για το πώς λειτουργούν οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι. Η επίδραση του ανασταλτικού νευρώνα που καταστέλλει το κύκλωμα τροφοδοσίας στα σαλιγκάρια είναι αρκετά παρόμοια με το πώς, στον ανθρώπινο εγκέφαλο, τα νευρωνικά δίκτυα βρίσκονται υπό ανασταλτικό έλεγχο. Τα δίκτυα αυτά ενεργοποιούνται για να μην οδηγούμαστε σε υπερκατανάλωση τροφής και παχυσαρκία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης