Ζήσης Ψάλλας

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερα βότανα (κουρκούμη, πιπερόριζα, μακρύ πιπέρι και μαύρο πιπέρι) και αν έχουν επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για πάνω από 5.000 χρόνια για να βοηθήσουν στην πέψη, στην ιατρική Ayurvedic, το παραδοσιακό σύστημα ιατρικής της Ινδίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βότανα προωθούσαν ισχυρές μετατοπίσεις στα βακτηρίδια του εντέρου που είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν ως ένα σημείο το μεταβολισμό και μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατέψουμε την υγεία μας.

«Οι επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό ότι αυτά τα τέσσερα βότανα διευκολύνουν την πέψη και αυξάνουν την απορρόφηση των διαιτητικών θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, οι επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου δεν είχαν μελετηθεί», λέει ο Scott Peterson, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Sanford Burnham Prebys.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και πρόσθεσε: «Η μελέτη μας δείχνει για πρώτη φορά ότι αυτά τα βότανα πράγματι μεταβάλλουν το μικροβίωμα και παράγουν ξεχωριστές μετατοπίσεις στους μικροβιακούς πληθυσμούς. Η διαπίστωση αυτή είναι ένα σημείο εκκίνησης από το οποίο μπορούμε να αρχίσουμε να αποκρυπτογραφούμε τι μπορεί να αλλάξει στη βιοχημεία του μικροβιώματος του εντέρου για να προωθήσει και να προστατεύσει την υγεία μας».

Στη μελέτη, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δείγματα κοπράνων από 12 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 60 ετών ήταν χορτοφάγοι ή βίγκαν. Τα δείγματα αναπτύχθηκαν σε ένα μέσο συμπληρωμένο με κουρκούμη, πιπερόριζα, μαύρο πιπέρι ή μακρύ πιπέρι. Η γονιδιωματική αλληλουχία χρησιμοποιήθηκε έπειτα για να προσδιορίσει πώς μεταβλήθηκε η αφθονία των βακτηρίων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όλα τα δείγματα που είχαν συμπληρωθεί με βότανα είχαν μοναδικές αναλογίες βακτηριακών οικογενειών σε σύγκριση με τις καλλιέργειες ελέγχου – υποδεικνύοντας ότι τα βότανα άλλαξαν το μικροβίωμα. Είναι ξεκάθαρο από αυτή τη μελέτη ότι κάθε βότανο δουλεύει διαφορετικά.

Πηγή: Prebiotic Potential of Culinary Spices Used to Support Digestion and Bioabsorption.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης