Ζήσης Ψάλλας

Μια ιαπωνική μελέτη αναφέρει ότι ο κίνδυνος θανάτου από COVID στην Ιαπωνία σχετίζεται με τα μικρόβια που υπάρχουν στo έντερo.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σοβαρή νόσος COVID έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο συχνή μεταξύ των ατόμων που έχουν περισσότερα από ορισμένα είδη βακτηρίων τα οποία εμπλέκονται στη διάσπαση και τη ζύμωση των σακχάρων. Αυτά τα μικρόβια και οι λειτουργίες τους παρατηρούνται σε άτομα με υψηλά επίπεδα φλεγμονής και χαμηλά επίπεδα ανοσοκυττάρων. 

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Τα μικρόβια του εντέρου είναι πολύ σημαντικά για τη ρύθμιση της ανοσολογικής μας απόκρισης. Συγκεκριμένα, είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ότι τα Τ κύτταρα που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα (ρυθμιστικά κύτταρα Τ) ενεργοποιούνται σωστά.

Τα άτομα που προστατεύονται καλύτερα από σοβαρή COVID-19 φαινόταν να έχουν υψηλά επίπεδα μιας ουσίας που ονομάζεται ουρσοδεοξυχολικό οξύ στο σώμα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που φαίνεται να κάνει χρήσιμο το περισσότερο ουρσοδεοξυχολικό οξύ είναι ότι εμποδίζει τη σύνδεση του κορωνοϊού στα κύτταρα, κάτι που πρέπει να συμβεί για να αναπαραχθεί ο ιός και να προκαλέσει ασθένεια. Όχι μόνο αυτό, αλλά το ουρσοδεοξυχολικό οξύ έχει επίσης αποδειχθεί σε εργαστηριακά πειράματα ότι μειώνει τη φλεγμονή σε αρουραίους με τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη και τους βοηθά να αναρρώσουν πιο γρήγορα.

Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στο Μεξικό βρήκε ότι τα άτομα με κορωνοϊό που έλαβαν έναν συγκεκριμένο συνδυασμό τεσσάρων προβιοτικών βακτηριακών στελεχών ανάρρωσαν πιο γρήγορα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Όσοι έλαβαν προβιοτικά είχαν αυξημένες αποκρίσεις αντισωμάτων στον ιό που κορυφώθηκαν νωρίτερα από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Είναι σημαντικό ότι όσοι έπαιρναν προβιοτικά είχαν λιγότερα συμπτώματα και μικρότερες ποσότητες ιού στο σώμα τους 15 ημέρες μετά την αρχική τους μόλυνση σε σύγκριση με άτομα που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Τα παραπάνω ενθαρρυντικά αποτελέσματα είναι από τα πρώτα που δείχνουν ότι ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου και τα προβιοτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει την COVID. Οι συγγραφείς αυτής της μελέτη προτείνουν ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναρρώσουν πιο γρήγορα από την ασθένεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης