Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να βλάπτουν τη μνήμη των ηλικιωμένων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021, 17:12
Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να βλάπτουν τη μνήμη των ηλικιωμένων

Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη σε τρωκτικά έδειξε ότι οι πολύ επεξεργασμένες τροφές οδήγησαν σε μια ισχυρή φλεγμονώδη αντίδραση στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων αρουραίων, κάτι που συνοδεύτηκε από συμπτώματα απώλειας μνήμης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εμφανή μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. «Το γεγονός ότι βλέπουμε αυτές τις επιδράσεις τόσο γρήγορα είναι ανησυχητικό», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Ruth Barrientos, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο The Ohio State University for Behavioral Medicine Research και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας.

Το DHA ή δοκοσαεξανοϊκό οξύ είναι ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που υπάρχει μαζί με το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) σε ψάρια και άλλα θαλασσινά. Μεταξύ των πολλαπλών λειτουργιών του DHA στον εγκέφαλο είναι ο ρόλος αποτροπής μιας φλεγμονώδους αντίδρασης - η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι το DHA δρα κατά της φλεγμονής του εγκεφάλου που προκαλείται από μια επεξεργασμένη δίαιτα.

Η ερευνητική ομάδα έδωσε σε αρσενικούς αρουραίους ηλικίας 3 μηνών και 24 μηνών είτε την κανονική τους τροφή (32% θερμίδες από πρωτεΐνες, 54% από σύνθετους υδατάνθρακες με βάση το σιτάρι και 14% από λίπος) είτε μια εξαιρετικά επεξεργασμένη διατροφή (19,6% των θερμίδων από πρωτεΐνες, 63,3% από εξευγενισμένους υδατάνθρακες -άμυλο καλαμποκιού, μαλτοδεξτρίνη, σακχαρόζη- και 17,1% από λίπος) ή την ίδια επεξεργασμένη διατροφή μαζί με συμπληρώματα DHA.

Η ενεργοποίηση γονιδίων που συνδέονται με μια ισχυρή προφλεγμονώδη πρωτεΐνη και άλλους δείκτες φλεγμονής αυξήθηκε σημαντικά στον ιππόκαμπο και στην αμυγδαλή των ηλικιωμένων αρουραίων που κατανάλωναν την επεξεργασμένη διατροφή σε σύγκριση με τους νεαρούς αρουραίους οι οποίοι ήταν σε οποιαδήποτε δίαιτα. Επίσης, ήταν αυξημένη η φλεγμονή σε σχέση με τους ηλικιωμένους αρουραίους που λάμβαναν DHA μαζί με τις επεξεργασμένες τροφές.

Οι ηλικιωμένοι αρουραίοι που ακολουθούσαν την επεξεργασμένη διατροφή έδειξαν σημάδια απώλειας μνήμης σε πειράματα συμπεριφοράς που δεν ήταν εμφανή στους νεαρούς αρουραίους. Ξέχασαν ότι έχουν περάσει χρόνο σε έναν χώρο μέσα σε λίγες ημέρες, σημάδι προβλημάτων με τη μνήμη τους, με βάση τα συμφραζόμενα στον ιππόκαμπο, και δεν επέδειξαν συμπεριφορά προληπτικού φόβου για κίνδυνο, κάτι που υποδηλώνει ότι υπήρχαν ανωμαλίες στην αμυγδαλή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συμπλήρωση της επεξεργασμένης διατροφής με DHA που κατανάλωναν οι ηλικιωμένοι αρουραίοι απέτρεψε αποτελεσματικά την αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο, καθώς και τα σημάδια συμπεριφοράς απώλειας μνήμης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Brain, Behavior, and Immunity».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021, 17:24