Θάνος Ξυδόπουλος

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Nutrition διαπίστωσε πως όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα όσπρια μείωσαν τα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, στεφανιαίας νόσου και υπέρτασης έως και 10% σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη οσπρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ στις ΗΠΑ κοστίζει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα”, ανέφερε η Hana Kahleova, διευθύντρια κλινικής έρευνας στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό υγείας Physicians Committee for Responsible Medicine. “Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ένα φθηνό τρόφιμο μπορεί να βοηθήσει: τα φασόλια”.

Τα φασόλια και τα άλλα όσπρια βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία επειδή είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, ενώ συγχρόνως έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά χωρίς χοληστερόλη και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι Διατροφικές Οδηγίες προς Αμερικανούς συνιστούν την κατανάλωση τριών φλιτζανιών οσπρίων την εβδομάδα. Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει λιγότερο από ένα φλιτζάνι την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η απλή προσθήκη περισσότερων οσπρίων στο διαιτολόγιό μας θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης” είπε η Kahleova.

Η καρδιαγγειακή νόσο είναι η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, υπεύθυνη για περίπου για 1 στους 4 θανάτους. Ένας στους 3 Αμερικανούς ενήλικες έχουν υπέρταση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης