Ζήσης Ψάλλας

Περίπου τρία γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ημερησίως, που καταναλώνονται από τρόφιμα ή συμπληρώματα, φαίνεται να είναι η βέλτιστη ημερήσια δόση για να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σύμφωνα με την έρευνά μας, ο μέσος ενήλικας μπορεί να έχει μια μέτρια μείωση της αρτηριακής πίεσης από την κατανάλωση περίπου 3 γραμμαρίων την ημέρα από αυτά τα λιπαρά οξέα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Xinzhi Li, επίκουρος καθηγητής και διευθυντής προγράμματος της Σχολής. Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μακάο, στην Κίνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα 71 κλινικών δοκιμών που δημοσιεύθηκαν από το 1987 έως το 2020. Οι μελέτες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της αρτηριακής πίεσης και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων DHA και EPA (είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό) σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω με ή χωρίς διαταραχές υψηλής αρτηριακής πίεσης ή χοληστερόλης. Συνολικά συμμετείχαν σχεδόν 5.000 συμμετέχοντες, ηλικίας από 22 έως 86 ετών. Οι συμμετέχοντες έλαβαν διαιτητικές ή/και συνταγογραφούμενες πηγές λιπαρών οξέων για 10 εβδομάδες κατά μέσο όρο.

Η ανάλυση διαπίστωσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Σε σύγκριση με τους ενήλικες που δεν κατανάλωναν EPA και DHA, εκείνοι που κατανάλωναν μεταξύ 2 και 3 γραμμαρίων ημερησίως (από διατροφικά συμπληρώματα, τρόφιμα ή και τα δύο) είχαν μειωμένο συστολική (κορυφαίος αριθμός) και διαστολική (κάτω αριθμός ) αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 2 mm Hg.
  • Με 3 γραμμάρια ωμέγα-3 την ημέρα, η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 4,5 mm Hg για τα άτομα με υπέρταση και 2 mm Hg για τα άτομα χωρίς.
  • Με 5 γραμμάρια ωμέγα-3 την ημέρα, η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά μέσο όρο σχεδόν 4 mm Hg για τα άτομα με υπέρταση και λιγότερο από 1 mm Hg κατά μέσο όρο για τα άτομα χωρίς.

«Οι περισσότερες μελέτες ανέφεραν για συμπληρώματα ιχθυελαίου αντί για EPA και DHA που καταναλώνονται στα τρόφιμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση για όσους δεν μπορούν να τρώνε τακτικά λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός», είπε ο Li. «Τα συμπληρώματα φυκιών με λιπαρά οξέα EPA και DHA είναι επίσης μια επιλογή για άτομα που δεν καταναλώνουν ψάρια ή άλλα ζωικά προϊόντα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης