Ζήσης Ψάλλας

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) χαρακτηρίζονται από απροσεξία, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα, είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν το σχολείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 των ψαριών (ιχθυέλαια) μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με ΔΕΠΥ. Επιπλέον, είναι ασφαλή και καλά ανεκτά. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτών των μελετών ήταν μικτά. Κάποια παιδιά βελτιώθηκαν και άλλα επιδεινώθηκαν.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το DHA και το EPA είναι σημαντικά για τον εγκέφαλο, το σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα και την καρδιά. 

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ καταναλώνουν λιγότερα ωμέγα-3 από τα παιδιά χωρίς ΔΕΠΥ.. Ωστόσο, σε προηγούμενες μελέτες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα χορηγήθηκαν σε παιδιά με ΔΕΠΥ χωρίς να ελεγχθεί αν προηγουμένως είχαν έλλειψη σε ε ωμέγα-3 εξ’ αρχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια  νέα  μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Psychiatry και εξέτασε 92 παιδιά, ηλικίας 6-18 ετών, διαγνωσμένα με ΔΕΠΥ. Τα μισά τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν EPA και τα άλλα μισά (ομάδα ελέγχου) έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο, για 12 εβδομάδες. Οι ερευνητές μέτρησαν την πρόοδο των παιδιών με μια συνεχή δοκιμασία που θεωρείται αντικειμενική στην αρχή και στο τέλος της μελέτης.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που είχαν έλλειψη σε ωμέγα-3 στο αίμα τους αρχικά, έγιναν πιο προσεκτικά στο τέλος των 12 εβδομάδων κατά τη λήψη του EPA. Η διαφορά ήταν στατιστικά σημαντική, δηλαδή ήταν απίθανο να είναι αποτέλεσμα τύχης. Αντίθετα, τα παιδιά στην ομάδα του ΕΡΑ με μικρή ή καθόλου έλλειψη ωμέγα-3 είχαν επιδείνωση σε ορισμένα συμπτώματα ΔΕΠΥ, ιδιαίτερα παροξυσμό. Αυτό υποδηλώνει περαιτέρω ότι μπορεί να έχετε “πάρα πολύ από ένα καλό πράγμα”, και ότι απαιτείται επαρκής ποσότητα ωμέγα-3 για τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει συνιστώμενη δόση για το ΕΡΑ, αλλά μια ομάδα εμπειρογνωμόνων έχει προτείνει στα άτομα που προτιμούν τα συμπληρώματα των ωμέγα-3 να λαμβάνουν έναν συνδυασμό DHA και EPA σε δόσεις μεγαλύτερες ή ίσες με 750 mg την ημέρα για τουλάχιστον 12 εβδομάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης