Ζήσης Ψάλλας

Η κατανάλωση μιας υγιεινής φυτικής διατροφής που περιλαμβάνει τρόφιμα όπως λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και φασόλια σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με μια επίσης φυτική διατροφή που δεν είναι υγιεινή περιέχοντας εξευγενισμένα δημητριακά και πρόσθετα σάκχαρα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν 209.508 άτομα που δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης. Οι ερευνητές ακολούθησαν τους συμμετέχοντες για πάνω από 25 χρόνια. Κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο για το πόσο συχνά, έτρωγαν περίπου 110 τρόφιμα τον προηγούμενο χρόνο. 

Τα άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 12 μερίδες υγιεινών φυτικών τροφών ημερησίως, όπως φυλλώδη χόρτα, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και φυτικά έλαια, θεωρήθηκε ότι ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή φυτική διατροφή σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν 7,5 μερίδες ημερησίως από αυτές τις τροφές.

Όσον αφορά τις λιγότερο υγιεινές φυτικές τροφές, όπως τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα λαχανικά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (καλαμπόκι και πατάτες), τα άτομα με την πιο υγιεινή διατροφή είχαν, κατά μέσο όρο, 3 μερίδες την ημέρα σε σύγκριση με 6,5 μερίδες για τα άτομα με φυτικές δίαιτες χαμηλότερης ποιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η ομάδα με την πιο υγιεινή φυτική διατροφή ήταν κατά μέσο όρο στις 3,8 μερίδες την ημέρα, σε σύγκριση με τις 6 μερίδες την ημέρα για εκείνους με δίαιτες χαμηλότερης ποιότητας.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 6.241 άτομα είχαν εγκεφαλικά, συμπεριλαμβανομένων 3.015 ισχαιμικών εγκεφαλικών και 853 αιμορραγικών. Ο τύπος των υπόλοιπων εγκεφαλικών επεισοδίων δεν ήταν γνωστός.

Όταν εξετάστηκε ο τύπος του εγκεφαλικού επεισοδίου, τα άτομα που έτρωγαν πιο υγιεινά είχαν περίπου 8% χαμηλότερο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορά στον κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές δήλωσαν: «Παρόλο που ο τύπος του εγκεφαλικού επεισοδίου δεν ήταν γνωστός σε πάνω από το ένα τρίτο των ατόμων με εγκεφαλικό επεισόδιο, η συνέπεια των ευρημάτων για χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και χαμηλότερου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου σε εκείνους που καταναλώνουν μια φυτική διατροφή -και γνωρίζοντας ότι το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο αντιπροσωπεύει περίπου το 85% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων- αυτά τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης