Ζήσης Ψάλλας

Αν θέλετε να έχετε καλύτερη υγεία και να συμβάλετε, επίσης, στη βελτίωση τους περιβάλλοντος, μειώστε τα γλυκά, τα αρτοσκευάσματα, τα τηγανητά και το επεξεργασμένο κρέας. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, η μείωση αυτών των τροφών δεν είναι μόνο καλή για την υγεία, αλλά και για τον πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαιτολόγος Sara Forbes από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, η οποία ηγήθηκε μιας ανασκόπησης που εξέτασε 20 μελέτες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατανάλωσης τροφίμων στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, λέει ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για πιο βιώσιμες διατροφικές επιλογές.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε το 2020, η Αυστραλία εξέπεμψε περίπου 510 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα, με τις εκπομπές που σχετίζονται με τα τρόφιμα να αντιπροσωπεύουν το 14% αυτού του συνόλου. Η έκθεση διαπίστωσε ότι ο μέσος Αυστραλός δημιουργεί το ισοδύναμο των 19,7 κιλών διοξειδίου του άνθρακα κάθε μέρα μέσω της διατροφής του.

Μια άλλη έκθεση του 2017 διαπίστωσε ότι τα απόβλητα τροφίμων αποτελούν περίπου το 6% του GHGe (Greenhouse gas emissions) της Αυστραλίας, λαμβάνοντας υπόψη το νερό, την ενέργεια και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και τη συσκευασία τροφίμων και καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, όπου απελευθερώνουν ακόμη περισσότερο μεθάνιο, καθώς αποσυντίθεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπάρχουσες συστάσεις προτείνουν καθημερινά μερίδες «βασικών» τροφίμων: φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, άπαχα κρέατα, ψάρια, αυγά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια, γάλα, τυρί και γιαούρτι. Αυτά τα βασικά τρόφιμα εκτιμάται ότι συνεισφέρουν στο 67%-73% του συνολικού GHGe που σχετίζεται με τα τρόφιμα στην Αυστραλία, με το κρέας, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά να συμβάλλουν στις περισσότερες εκπομπές. 

Τα μη βασικά ή «διακριτικά» τρόφιμα περιλαμβάνουν ποτά με ζάχαρη, αλκοόλ, ζαχαρωτά και επεξεργασμένα κρέατα, που αντιπροσωπεύουν μεταξύ 27% και 33% του GHGe που σχετίζεται με τα τρόφιμα. Ενώ το ποσοστό είναι χαμηλότερο από τις εκπομπές των βασικών τροφίμων, το γεγονός ότι οι Αυστραλοί καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών πλούσιων σε ενέργεια και φτωχών σε θρεπτικά συστατικά δεν βοηθά το περιβάλλον. Στη Νέα Ζηλανδία, οι υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι το κρέας, τα θαλασσινά και τα αυγά (35%), ακολουθούμενα από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αρτοσκευάσματα και το παγωτό (34%).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης