Ζήσης Ψάλλας

Η κατανάλωση περίπου ενός λίτρου ενεργειακού ποτού σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο ηλεκτρικών διαταραχών στην καρδιά, οι οποίες επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη περιελάμβανε 34 υγιείς εθελοντές ηλικίας μεταξύ 18 και 40 ετών. Στους συμμετέχοντες ανατέθηκαν τυχαία να πιουν 1 λίτρο ενός από τα δύο εμπορικά διαθέσιμα ενεργειακά ποτά με καφεΐνη καθώς και ένα ποτό με ψευδοουσία σε τρεις ξεχωριστές ημέρες. Τα ποτά καταναλώθηκαν εντός 60 λεπτών αλλά όχι γρηγορότερα από μία φιάλη των 500 ml σε 30 λεπτά.

Οι ερευνητές μέτρησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα των καρδιών των εθελοντών με ηλεκτροκαρδιογράφημα, το οποίο καταγράφει τον τρόπο που χτυπάει η καρδιά. Κατέγραψαν επίσης την πίεση των συμμετεχόντων. Όλες οι μετρήσεις ελήφθηκαν στην έναρξη της μελέτης και κάθε 30 λεπτά για 4 ώρες μετά την κατανάλωση του ποτού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και τα δύο ενεργειακά ποτά που δοκιμάστηκαν περιείχαν 304 έως 320 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ανά 1 λίτρο υγρού. Η καφεΐνη σε δόσεις κάτω των 400 χιλιοστογράμμων δεν αναμένεται να προκαλέσει ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλαγές. Άλλα κοινά συστατικά στα ενεργειακά ποτά στη μελέτη περιελάμβαναν την ταυρίνη (αμινοξύ) και την γλυκουρονολακτόνη (απαντάται σε φυτά και συνδετικούς ιστούς) καθώς και βιταμίνες Β. Το εικονικό ποτό περιείχε ανθρακούχο νερό, χυμό ασβέστου και γεύση κερασιού.

Με την κατανάλωση των δύο τύπων ενεργειακού ποτού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το διάστημα QT ήταν 6 ή 7,7 χιλιοστά του δευτερολέπτου υψηλότερο μετά από 4 ώρες σε σύγκριση με το εικονικό ποτό. Το διάστημα QT είναι μια μέτρηση του χρόνου που χρειάζονται οι κοιλίες στην καρδιά (οι κατώτεροι θάλαμοι) για να προετοιμαστούν ώστε να δημιουργήσουν ξανά ένα ρυθμό. Εάν αυτό το χρονικό διάστημα είναι είτε πολύ μικρό είτε πολύ μεγάλο, μπορεί να προκαλέσει αρρυθμία. 

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης αύξηση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 4-5 mm Hg στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα ενεργειακά ποτά.

«Βρήκαμε μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και των αλλαγών στα διαστήματα QT και την αρτηριακή πίεση που δεν μπορούν να αποδοθούν στην καφεΐνη. Πρέπει επειγόντως να ερευνήσουμε τα συστατικά σε διαφορετικά είδη ενεργειακών ποτών που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα ευρήματα της κλινικής δοκιμής», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας Sachin A. Shah, καθηγητής φαρμακολογίας στο University of the Pacific, της Καλιφόρνιας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης