Ζήσης Ψάλλας

Η επίδραση της προστιθέμενης σακχαρόζης (το επιστημονικό όνομα της ζάχαρης) στο σωματικό βάρος φαίνεται να εξαρτάται από το εάν είναι σε υγρή ή στερεή μορφή,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές παρακολούθησαν το σωματικό βάρος ποντικών, το σωματικό λίπος, την πρόσληψη θερμίδων και την δαπάνη θερμίδων. Μετρήθηκαν επίσης η ανταπόκριση της γλυκόζης και της ινσουλίνης ως ένας τρόπος για να εκτιμηθεί ο βαθμός στον οποίο τα ζώα μπορεί να αναπτύξουν διαβήτη. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποντίκια που έπιναν ζάχαρη από το πόσιμο νερό τους κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες, έπαιρναν περισσότερο βάρος και αύξησαν το σωματικό τους λίπος. Αντίθετα, τα ποντίκια που είχαν το ίδιο επίπεδο προστιθέμενης σακχαρόζης στα τρόφιμά τους, αλλά έπιναν απλό νερό ήταν πιο λιτά και μεταβολικά υγιέστερα.

Τα ποντίκια που είχαν αυξημένο σωματικό λίπος εξαιτίας της κατανάλωσης υγρής σακχαρόζης ανέπτυξαν επίσης χαμηλότερη ανοχή στη γλυκόζη και ευαισθησία στην ινσουλίνη (αυτά είναι σημάδια αυξημένου κινδύνου για διαβήτη). Ωστόσο, οι συγγραφείς συνδέουν αυτούς τους δυσμενείς μεταβολικούς δείκτες με αύξηση του σωματικού λίπους και όχι άμεσα με υψηλότερη πρόσληψη σακχαρόζης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως όταν τα ποντίκια εκτίθενται σε υγρή ζάχαρη, έχουν μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων από ό, τι όταν τους προσφέρεται η ίδια σύνθεση μακροθρεπτικών συστατικών αλλά σε στερεή μορφή. Άρα οι υγρές, και όχι οι στερεές τροφές με πρόσθετη ζάχαρη είναι παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία.

Πολλές μελέτες σε ανθρώπους έχουν αποκαλύψει μια σχέση μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών και της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης. Αυτή η σχέση δείχνει πως όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες σε υγρή μορφή, δεν υπάρχει αντίστοιχη μείωση των θερμίδων που καταναλώνουν σε στερεή μορφή. 

Ο Gunter Kuhnle, καθηγητής διατροφής και επιστήμης των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, περιγράφει τη νέα μελέτη ως “πολύ ενδιαφέρουσα” λόγω της σημασίας που έχει η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα ζαχαρούχα ποτά συμβάλλουν στην παχυσαρκία. Εφιστά επίσης την προσοχή σε μελέτες στον άνθρωπο που έδειξαν ότι τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν την συνολική κατανάλωση θερμίδων.

Πηγή: Impact of dietary sucrose on adiposity and glucose homeostasis in C57BL/6J mice depends on mode of ingestion: liquid or solid.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης