Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη διερεύνησε τις επιπτώσεις στην υγεία του πρόσθετου τροφίμων Ε171 (νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου), το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως σε μεγάλες ποσότητες σε τρόφιμα (και σε ορισμένα φάρμακα) ως παράγοντας λεύκανσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το E171 βρίσκεται σε περισσότερα από 900 προϊόντα διατροφής, όπως τσίχλες και μαγιονέζα, και άρα καταναλώνεται καθημερινά σε μεγάλο ποσοστό από τον γενικό πληθυσμό.

Η έρευνα έγινε σε ποντίκια διαπιστώνοντας ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν E171 έχει αντίκτυπο στο εντερικό μικροβίωμα (τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που κατοικούν στο έντερο) τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένειες όπως φλεγμονώδεις παθήσεις των εντέρων και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ενώ τα νανοσωματίδια έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως σε φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα και άλλες εφαρμογές, οι πιθανές επιπτώσεις τους, ειδικά οι μακροχρόνιες, εξακολουθούν να είναι ελάχιστα κατανοητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατανάλωση διοξειδίου του τιτανίου αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία και έχει ήδη συνδεθεί με αρκετές ιατρικές καταστάσεις. Αλλά παρόλο που έχει εγκριθεί στα τρόφιμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το αν το E171 είναι ασφαλές.

Τα αυξημένα ποσοστά άνοιας, αυτοάνοσων ασθενειών, μεταστάσεων καρκίνου, εκζέματος, άσθματος και αυτισμού, έχουν συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με την αυξανόμενη έκθεση σε νανοσωματίδια. 

Η Laurence Macia, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε: “Η έρευνα έδειξε ότι το διοξείδιο του τιτανίου αλληλεπιδρά με βακτήρια στο έντερο και εμποδίζει ορισμένες από τις λειτουργίες του που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ασθενειών. Η κατανάλωσή του πρέπει να ρυθμίζεται καλύτερα από τις αρμόδιες αρχές για τα τρόφιμα”.

Η μελέτη διερεύνησε τις επιδράσεις του διοξειδίου του τιτανίου στην υγεία των εντέρων σε ποντίκια και διαπίστωσε ότι το διοξείδιο του τιτανίου δεν άλλαξε μεν τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου αλλά επηρέασε τη δραστηριότητα των βακτηρίων και προήγαγε την ανάπτυξή τους σε μια μορφή ανεπιθύμητου βιοφίλμ.

Το βιοφίλμ είναι βακτήρια που έχουν κολλήσει μαζί και ο σχηματισμός του έχει αναφερθεί ότι συνδέεται με ασθένειες όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης