Θάνος Ξυδόπουλος

Μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών ημερησίως από ό, τι συνιστάται μπορεί να ωφελήσει μόνο λίγους: εκείνους που κάνουν δίαιτα για να χάσουν βάρος περιορίζοντας τις θερμίδες και εκείνους που γυμνάζονται με βάρη και αντιστάσεις για να χτίσουν μυϊκή μάζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η συνιστώμενη ημερήσια δόση (ΣΗΔ) των 0,8 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους είναι επαρκής για τους περισσότερους ανθρώπους. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας που ζυγίζει 70 κιλά πρέπει να καταναλώνει 56 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα.

Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε ουδέτερη μεταβολική κατάσταση -δηλαδή ούτε χάνουν βάρος ούτε προσθέτουν μύες κάνοντας προπόνηση βαρών- η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών από τη συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία δεν επηρεάζει τη σύνθεση του σώματός τους. Αυτό ισχύει για τα καθιστικά άτομα αλλά δεν περιλαμβάνει τους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερα από 1.500 άρθρα διατροφής εξετάστηκαν για να προσδιοριστούν 18 μελέτες με 22 ομάδες παρέμβασης και 981 συμμετέχοντες. Οι μελέτες επιλέχθηκαν με βάση συγκεκριμένους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς σε υγιείς ενήλικες, της πρόσληψης πρωτεϊνών, της απώλειας βάρους και της φυσικής δραστηριότητας. Οι πηγές πρωτεΐνης που αξιολογήθηκαν ήταν άπαχο και ελάχιστα επεξεργασμένο κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, ξηροί καρποί με κέλυφος, σπόροι και όσπρια.

Τα ευρήματα είναι γενικά και απαιτείται περισσότερη αξιολόγηση για τον προσδιορισμό των επιδράσεων ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Αυτή η έρευνα δεν ισχύει για ελίτ αθλητές ή άτομα που έχασαν βάρος με τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση, ούτε σχετίζονται με συμπληρώματα πρωτεΐνης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Advances in Nutrition. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης