Ζήσης Ψάλλας

Υπάρχει ένα μάθημα από τους εθελοντές του αμερικανικού τηλεοπτικού ριάλιτι “The Biggest Loser”.  Σε αυτό το σόου, παχύσαρκοι άνθρωποι αγωνίζονται να χάσουν κιλά μέσα σε 7,5 μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δρ. Kevin Hall και οι συνεργάτες του από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας αποφάσισαν να εξετάσουν πώς η ταχεία αυτή μαζική απώλεια βάρους επηρέασε το μεταβολισμό των παικτών αυτού του σόου. Στο τέλος της τηλεοπτικής εκπομπής, οι συμμετέχοντες είχαν χάσει περίπου το 40% του βάρους τους. Ο Hall εξέτασε το μεταβολισμό τους έξι χρόνια αργότερα. Οι περισσότεροι είχαν ξανακερδίσει το βάρος που είχαν χάσει  αλλά διατηρούσαν κατά μέσο όρο μια απώλεια κατά 12%.

Όταν χάνουμε και κερδίζουμε πάλι τα χαμένα κιλά, αυτό είναι γνωστό ως “yo-yo dieting”.  Τα κιλά κερδίζονται πάλι, αργά ή γρήγορα, γιατί η πείνα είναι κάτι που δεν υποφέρεται αλλά φαίνεται πως η στέρηση της τροφής από μόνη της οδηγεί στη συνέχεια σε υπερκατανάλωση.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι συμβαίνει με τα τρωκτικά όταν καταναλώνουν junk food όλη την ώρα; Καταλήγουν σε υπερφαγία και γίνονται παχύσαρκα. Αλλά όταν δεν καταναλώνουν junk food πάντα, παρά μόνο τις περισσότερες φορές, μπορεί να συμβεί κάτι πολύ ενοχλητικό. Η χημεία του εγκεφάλου τους αλλάζει. Οι οδοί ανταμοιβής του εγκεφάλου αρχίζουν να μοιάζουν με τους εγκεφάλους των ανθρώπων που πάσχουν από τοξικομανία.

Όταν τα τρωκτικά δεν παίρνουν το junk food στο οποίο συνήθισαν, αναπτύσσουν συμπτώματα στέρησης και οι εγκέφαλοί τους απελευθερώνουν την ορμόνη κορτικοτροπίνη η οποία τα κάνει να νιώθουν άσχημα και έτσι οδηγούνται να αναζητήσουν το πρόχειρο φαγητό για να ανακουφιστούν από τη στέρηση. Όταν τελικά συναντούν τα σοκολατάκια τους, τα τρώνε σαν να μην έχουν ποτέ ξανά αυτήν την ευκαιρία. 

Αλλά υπάρχει κάτι ακόμα πιο δυσάρεστο το οποίο παρατηρήθηκε στο σόου “The Biggest Loser”. Στο τέλος του  προγράμματος, ο μεταβολισμός των παιχτούν είχε επιβραδυνθεί τόσο που έκαιγαν 610 λιγότερες θερμίδες την ημέρα από ό,τι αρχικά.

Μέσα σε έξι χρόνια, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του βάρους τους επανήλθε, οι μεταβολικές τους προσαρμογές έγιναν ακόμα χειρότερες και έκαιγαν πλέον 700 λιγότερες θερμίδες την ημέρα. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης