Το υποκατάστατο ζάχαρης που ονομάζεται ξυλιτόλη μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, αλλά μπορεί να είναι θανατηφόρο για το σκυλί σας, προειδοποιεί η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η ξυλιτόλη είναι παρούσα σε πολλά ανθρώπινα τρόφιμα και άλλα προϊόντα. Το Κέντρο Κτηνιατρικής Ιατρικής του FDA έχει λάβει μια σειρά αναφορών τα τελευταία χρόνια για σκύλους που έχουν δηλητηριαστεί από ξυλιτόλη. Η πιο πρόσφατη αναφερθείσα περίπτωση αφορούσε ένα παγωτό χωρίς ζάχαρη, δήλωσε η κτηνίατρος του FDA, Martine Hartogensis.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προϊόντα που μπορεί να περιέχουν ξυλιτόλη περιλαμβάνουν τσίχλες χωρίς ζάχαρη, μέντες αναπνοής, ψημένα προϊόντα, μερικά φυστικοβούτυρα και καρυκεύματα, επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, σιρόπι για το βήχα, βιταμίνες που μασιούνται, στοματικά διαλύματα, οδοντόκρεμες, φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και συμπληρώματα διατροφής.

Όταν τα σκυλιά τρώνε κάτι που περιέχει ξυλιτόλη, το γλυκαντικό απορροφάται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να προκαλέσει μια αύξηση της ινσουλίνης από το πάγκρεας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια γρήγορη, σοβαρή πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, σύμφωνα με τον FDA. Τα συμπτώματα στα σκυλιά περιλαμβάνουν εμετό, μειωμένη δραστηριότητα, αδυναμία, έλλειψη συντονισμού, κατάρρευση και επιληπτικές κρίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο το σκυλί σας θα καταναλώσει ξυλιτόλη. «Ελέγξτε την ετικέτα για ξυλιτόλη στα συστατικά των προϊόντων, ειδικά εκείνων που αναφέρουν χωρίς ζάχαρη ή χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Εάν ένα προϊόν περιέχει ξυλιτόλη, βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας δεν μπορεί να φτάσει σε αυτό», ανέφερε η Hartogensis.

Διατηρήστε τα προϊόντα που περιέχουν ξυλιτόλη (συμπεριλαμβανομένων των μη εδώδιμων όπως η οδοντόκρεμα), σε μέρη που ο σκύλος σας δεν μπορεί να τα βρει. Χρησιμοποιήστε μόνο οδοντόκρεμα κατοικίδιων ζώων για τον σκύλο σας, ποτέ ανθρώπινη οδοντόκρεμα. Εάν του δώσετε χάπια, ελέγξτε πρώτα την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν ξυλιτόλη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης