Ζήσης Ψάλλας

Τα ψάρια θεωρούνται από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε γιατί είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμίνης D και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών, και κυρίως επειδή προσφέρουν τα υγιεινά λιπαρά ωμέγα-3 μακριάς αλυσίδας που δεν υπάρχουν αλλού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο ορισμένοι τύποι ψαριών μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, ενός μετάλλου που είναι τοξικό για το σώμα.

Η έρευνα δείχνει ότι από τα πιο μολυσμένα με υδράργυρο ψάρια είναι ο ξιφίας, ο καρχαρίας και το βασιλικό σκουμπρί. Ο τόνος, που χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο και μερικές φορές σερβίρεται ωμός, μπορεί να έχει υπολογίσιμες ποσότητες – υπάρχουν αρκετές ποικιλίες τόνου, όπως το αλκακόρ, ο ερυθρός τόνος, ο γαλάζιος και το bigeye.

Μερικές φορές τα επίπεδα υδραργύρου στα ψάρια μετριούνται ως μέρη ανά εκατομμύριο (ppm: parts per million), μια μονάδα μέτρησης περιεκτικότητας που χρησιμοποιείται στις επιστήμες. Παρακάτω παρουσιάζονται τα μέσα επίπεδα ppm των ψαριών που έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση υδραργύρου. Τα στοιχεία προέρχονται από την ιστοσελίδα του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Λευκός μπακαλιάρος Κόλπου του Μεξικού: 1,3 ppm
  • Ξιφίας: 0,995 ppm
  • Καρχαρίας: 0,979 ppm
  • Βασιλικό σκουμπρί: 0,730 ppm
  • Τόνος bigeye: 0,689 ppm
  • Μάρλιν: 0,485 ppm
  • Επινεφελίνες: 0,448 ppm
  • Τόνος: 0,391 ppm

Οι παραπάνω ποσότητες είναι μέσοι όροι. Η περιεκτικότητα σε υδράργυρο εξαρτάται όχι μόνο από το είδος του ψαριού αλλά και από τα επίπεδα ρύπανσης των νερών στα οποία ζει. Μην επιλέγετε ψάρια κλειστών θαλασσών, ιδίως αν βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές και σε βιομηχανικές ζώνες. Τα ψάρια ορισμένων λιμνών βρέθηκαν να έχουν υψηλή ποσότητα υδραργύρου. Μια μελέτη έδειξε ότι τα δελφίνια (ρινοδέλφινα) στην Indian River Lagoon των ΗΠΑ έχουν από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις υδραργύρου σε αυτό το είδος παγκοσμίως. Πρόκειται για μια λιμνοθάλασσα με μήκος 250 χιλιομέτρων, η οποία διασχίζει το 40% της ανατολικής ακτογραμμής στη Φλόριντα.

Η έρευνα δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση ψαριών με συγκέντρωση υδραργύρου μεγαλύτερη από 0,3 ppm μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του υδραργύρου στο σώμα και να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Η συμβουλή είναι να προτιμάτε τα μικρά σε μέγεθος ψάρια, όπως ο γαύρος, η μαρίδα και οι σαρδέλες.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης