Ζήσης Ψάλλας

Τα αμινοξέα βοηθούν στην οικοδόμηση των πρωτεϊνών αλλά εκτός από αυτήν την κρίσιμη λειτουργία τους, ορισμένα έχουν άλλους ειδικούς ρόλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεθειονίνη είναι ένα αμινοξύ που μεταβολίζεται σε άλλα σημαντικά μόρια στο σώμα μας. Βρίσκεται σε πολλές πρωτεΐνες, τόσο στις τροφές όσο και στους ιστούς του σώματος. Εκτός από το ότι αποτελεί δομικό στοιχείο για πρωτεΐνες, έχει πολλά άλλα μοναδικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, παίζει ρόλο στη μεθυλίωση του DNA

Το DNA μας περιέχει τις πληροφορίες που μας κάνουν να είμαστε αυτοί που είμαστε. Παρόλο που πολλές από αυτές τις πληροφορίες μπορεί να παραμείνουν ίδιες για όλη μας τη ζωή, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να αλλάξουν ορισμένες πτυχές του DNA μας. Αυτός είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες ρόλους της μεθειονίνης γιατί μπορεί να μετατραπεί σε ένα μόριο που ονομάζεται SAM (S-Adenosyl methionine). Το SAM μπορεί να αλλάξει το DNA προσθέτοντας μια ομάδα μεθυλίου, δηλαδή ένα άτομο άνθρακα και τρία συνδεδεμένα άτομα υδρογόνου.

Εκτιμάται ότι περίπου το 8% των αμινοξέων στα ασπράδια των αυγών είναι αμινοξέα που περιέχουν θείο (μεθειονίνη και κυστεΐνη). Αυτή η τιμή είναι περίπου 5% σε κοτόπουλο και βόειο κρέας και 4% σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι φυτικές πρωτεΐνες έχουν συνήθως ακόμη χαμηλότερες ποσότητες αυτών των αμινοξέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένες έρευνες έχουν επίσης εξετάσει τη συνολική ποσότητα των αμινοξέων που περιέχουν θείο (μεθειονίνη και κυστεΐνη) σε διαφορετικούς τύπους δίαιτας. Η υψηλότερη περιεκτικότητα (6,8 γραμμάρια ανά ημέρα) αναφέρθηκε σε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ενώ υπήρχαν χαμηλότερες προσλήψεις για χορτοφάγους (3,0 γραμμάρια την ημέρα) και vegans (2,3 γραμμάρια την ημέρα).

Οι ερευνητές έχουν ορίσει μια συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αμινοξέων που περιέχουν θείο (μεθειονίνη και κυστεΐνη). Επίσης ορισμένες μελέτες έχουν επίσης εξετάσει τις παρενέργειες υψηλότερων δόσεων.

Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη μεθειονίνης συν κυστεΐνη είναι 19 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα για ενήλικες, ήτοι 1,3 γραμμάρια για κάποιον που ζυγίζει 68 κιλά. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές συνέστησαν την κατανάλωση διπλάσιου ποσού με βάση τους περιορισμούς των μελετών που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό της συνιστώμενης πρόσληψης. Οι ηλικιωμένοι συχνά έχουν χαμηλή πρόσληψη μεθειονίνης και οι μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να χρειάζονται υψηλότερη πρόσληψη 2 έως 3 γραμμάρια την ημέρα. Μια ποικιλία από δίαιτες, συμπεριλαμβανομένης χορτοφαγικής, της παραδοσιακής και της υψηλής πρωτεΐνης δίαιτας εκτιμάται ότι περιέχει από 2,3 έως 6,8 γραμμάρια την ημέρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης