Ζήσης Ψάλλας

Άρθρα σε βρετανικές εφημερίδες, όπως η «Sun», η «Daily Mirror» και η «Daily Mail», αναφέρουν ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού γάλακτος το πρωί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2. Αλλά είναι αυτό πραγματικότητα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σχετική έρευνα διεξήχθη από Καναδούς επιστήμονες και ήταν μια μικρή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που εξέτασε τις επιδράσεις της πρωτεΐνης γάλακτος (ορός γάλακτος και καζεΐνης) στον κορεσμό (αίσθημα πληρότητας) και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μέσα σε λίγες ώρες.

Οι ερευνητές προσέλαβαν 32 νέα, υγιή άτομα για να λάβουν μέρος στη μελέτη. Οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα πρωινό από δημητριακά και είτε νερό είτε ένα ποτό με βάση το αποβουτυρωμένο γάλα, το οποίο περιείχε διαφορετικές ποσότητες πρωτεϊνών. Πέντε διαφορετικοί συνδυασμοί νερού και γάλακτος με διαφορετικές ποσότητες πρωτεϊνών καζεΐνης και ορού γάλακτος καταναλώθηκαν από τους συμμετέχοντες, μέσα σε μία εβδομάδα. 

Η όρεξη και η γλυκόζη του αίματος μετρήθηκαν πριν και μετά το πρωινό. Δύο ώρες μετά το πρωινό δόθηκε στους εθελοντές μια πίτσα και τους ζητήθηκε να φάνε μέχρι να αισθανθούν «ικανοποιητική πληρότητα». Η όρεξη και η γλυκόζη του αίματος μετρήθηκαν για μία ώρα μετά το γεύμα της πίτσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης γάλακτος μαζί με το γεύμα επιβράδυνε την απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα. Επίσης, η πρωτεΐνη γάλακτος μείωσε την όρεξη μετά το δεύτερο γεύμα, σε σύγκριση με το γάλα χωρίς λιπαρά.

Τι σημαίνει αυτό το αποτέλεσμα;

Σε μια μελέτη τροφής με δημητριακά και πίτσα, μέσα σε τρεις ώρες, η περισσότερη πρωτεΐνη – κυρίως ορού γάλακτος – οδήγησε σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης και πείνας σε υγιείς ανθρώπους. 

Οι ερευνητές δεν ισχυρίζονται ότι ένα ποτήρι γάλα στο πρωινό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, στο δελτίο Τύπου της μελέτης αναφέρεται ότι «η αλλαγή στη ρουτίνα πρωινού μπορεί να προσφέρει οφέλη για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2», παρόλο που η μελέτη περιέλαβε μόνο υγιείς νεαρούς ενήλικες που δεν είχαν διαβήτη. Αυτό, προφανώς, δεν σημαίνει ότι το γάλα προλαμβάνει τον διαβήτη. Σημαίνει μόνο ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια καλύτερη διαχείριση της γλυκόζης υπό την έννοια ότι καταγράφεται μια μικρότερη άνοδός της στο αίμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης