Ζήσης Ψάλλας

Η κατανάλωση προπιονικού, ενός συστατικού τροφίμων που χρησιμοποιείται ευρέως σε αρτοσκευάσματα, ζωοτροφές και τεχνητά αρώματα, φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που σχετίζονται με κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη, σύμφωνα με  έρευνα που έγινε από το Harvard T.H. Chan School of Public Health.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο προπιονικό, ένα φυσικώς απαντώμενο λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας που βοηθά στην αποτροπή σχηματισμού μούχλας στα τρόφιμα.

H χορήγηση αυτού του λιπαρού οξέος βραχείας αλυσίδας σε ποντίκια ενεργοποίησε ταχέως το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο οδήγησε σε αύξηση των ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της γλυκαγόνης, της νορεπινεφρίνης και μιας πρόσφατα ανακαλυφθείσας γλυκονογονικής ορμόνης που ονομάζεται FABP4 (fatty acid-binding protein 4). Αυτό με τη σειρά του οδήγησε τα ποντίκια να παράγουν περισσότερη γλυκόζη από τα ηπατικά τους κύτταρα, οδηγώντας σε υπεργλυκαιμία – χαρακτηριστικό του διαβήτη.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρόνια θεραπεία των ποντικών με δοσολογία προπιονικού που ήταν ισοδύναμη με την ποσότητα που καταναλώνεται συνήθως από τον άνθρωπο οδήγησε σε σημαντική αύξηση του βάρους τους, καθώς και αντίσταση στην ινσουλίνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Για να προσδιοριστεί πώς τα ευρήματα στα ποντίκια μπορεί να μεταφραστούν στους ανθρώπους, οι ερευνητές έκαναν μια διπλά τυφλή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη που περιελάμβανε 14 υγιείς συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες: Μια ομάδα έλαβε ένα γεύμα που περιείχε 1 γραμμάριο προπιονικού οξέος ως πρόσθετο και η άλλη ομάδα έλαβε ένα γεύμα που περιείχε την εικονική ουσία. Δείγματα αίματος συλλέχθηκαν πριν από το γεύμα, εντός 15 λεπτών από το φαγητό και κάθε 30 λεπτά μέσα σε τέσσερις ώρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν το γεύμα που περιείχε προπιονικό είχαν σημαντικές αυξήσεις νορεπινεφρίνης, γλυκαγόνης και FABP4 αμέσως μετά την κατανάλωση.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το προπιονικό μπορεί να λειτουργήσει ως ένας «μεταβολικός διαταρράκτης» που αυξάνει δυνητικά τον κίνδυνο για διαβήτη και παχυσαρκία στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ενώ το προπιονικό είναι γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, τα νέα ευρήματα δικαιολογούν περαιτέρω διερεύνησή του. Πιθανές εναλλακτικές λύσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή τροφίμων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης