Θάνος Ξυδόπουλος

Το θείο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται παντού γύρω μας, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους όπου αναπτύσσονται οι τροφές, κι έτσι αποτελεί μέρος πολλών τροφίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί το θείο για διάφορες σημαντικές λειτουργίες του, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης και επισκευής του DNA, καθώς και για την προστασία των κυττάρων του από βλάβες. Έτσι, η συμπερίληψη τροφίμων με θείο στη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Ωστόσο, ορισμένα άτομα αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα όταν εξαλείφουν ή μειώνουν δραστικά τις πλούσιες σε θείο τροφές από τη διατροφή τους. 

Το θείο βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων: Κρέας, ψάρια, ξηρούς καρπούς, αυτά, γαλακτοκομικά, ορισμένα λάχανα και φρούτα.

Κάποιοι άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα όταν ακολουθούν μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο. Ωστόσο, επί του παρόντος υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με τη δυσανεξία στο θείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μεγάλη κατανάλωση από αυτό το μέταλλο μπορεί να προκαλέσει μερικές δυσάρεστες παρενέργειες.

Το πόσιμο νερό που περιέχει υψηλά επίπεδα θείου μπορεί να προκαλέσει χαλαρά κόπρανα και διάρροια. Υπερβολικές ποσότητες στο νερό που πίνετε μπορεί επίσης να του δώσει μια δυσάρεστη γεύση και να μυρίζει σαν σάπιο αυγό. Επίσης, μια πλούσια σε θείο διατροφή μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε άτομα με ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Chron -δύο φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου που προκαλούν χρόνια φλεγμονή και έλκος στο έντερο.

Οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στις παρενέργειες που έχουν τα θειώδη άλατα -συντηρητικά που έχουν θείο και προστίθεται σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά και συσκευασμένα τρόφιμα για την πρόληψη της αλλοίωσης και την παράταση της διάρκειας ζωής. Περίπου το 1% των ανθρώπων φαίνεται να έχει ευαισθησία στα θειώδη άλατα παρουσιάζοντας συμπτώματα όπως είναι φαγούρα, κνίδωση, πρήξιμο, ναυτία ή συμπτώματα παρόμοια με το άσθμα, ύστερα από έκθεση σε τροφές πλούσιες σε θειώδη άλατα. 

Εάν είστε ευαίσθητοι στα θειώδη άλατα, φροντίστε να ελέγξετε τις ετικέτες των τροφίμων και να αποφύγετε συστατικά όπως θειώδες νάτριο, όξινο θειώδες νάτριο, μεταδιθειώδες νάτριο, διοξείδιο του θείου, όξινο θειώδες κάλιο και μεταδιθειώδες κάλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης