Ζήσης Ψάλλας

Το μεσογειακή χοιρινή δίαιτα (Med-Pork), που περιέχει 2-3 φορές την εβδομάδα φρέσκο ​​άπαχο χοιρινό (250 γραμμάρια), προσδίδει γνωστικά οφέλη ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτεί τις δυτικές γεύσεις εξασφαλίζοντας πολύ χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ό, τι η παραγωγή βοδινού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρούσα μελέτη συνέκρινε τα γνωστικά σκορ και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα ατόμων ηλικίας 45-80 ετών που ακολουθούσαν είτε μια δίαιτα Med-Pork είτε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Διαπίστωσε ότι η παρέμβαση Med-Pork ήταν καλύτερη από τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών, παρέχοντας υψηλότερο γνωστικό σκορ και συναισθηματική λειτουργία -δύο δείκτες καλής ψυχικής υγείας.

Η ερευνήτρια Alexandra Wade λέει ότι η νέα δίαιτα Med-Pork προσφέρει πολλαπλά οφέλη για τους Αυστραλούς.”Η μεσογειακή διατροφή είναι ευρέως αποδεκτή ως η πιο υγιεινή διατροφή στον κόσμο και είναι γνωστή για την παροχή βελτιωμένης καρδιαγγειακής και νοητικής υγείας, αλλά στους δυτικούς πολιτισμούς, οι περιορισμοί του κόκκινου κρέατος θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τους ανθρώπους να την τηρήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μέχρι το 2050 ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα ξεπερνά τα παιδιά κάτω των 5 ετών, φέρνοντας στο προσκήνιο κοινά προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη γήρανση. Περαιτέρω στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι παγκοσμίως η καρδιαγγειακή νόσος είναι η Νο 1 αιτία θανάτου και ότι η άνοια είναι μία από τις κύριες αιτίες της αναπηρίας και της εξάρτησης μεταξύ των ηλικιωμένων.

Η Wade λέει ότι η μεσογειακή διατροφή με άπαχο χοιρινό κρέας είναι μια αποτελεσματική προσαρμογή ενός επιτυχημένου σχεδίου διατροφής. «Με απλά λόγια, η μεσογειακή διατροφή ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή, και με το χοιρινό κρέας εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Ελπίζουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι θα βρουν αυτό το σχέδιο διατροφής πιο υιοθετήσιμο».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης