Θάνος Ξυδόπουλος

H γλυφοσάτη είναι το κύριο συστατικό του δημοφιλούς φυτοφαρμάκου Roundup της εταιρείας Monsanto. Σε μια νέα μελέτη, την πρώτη στο είδος της, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, αναφέρουν ότι βρήκαν συσχέτιση μεταξύ του ζιζανιοκτόνου και αρνητικών επιπτώσεων στο ανθρώπινο ήπαρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι προσφάτως η Monsanto καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο να καταβάλλει μια μεγάλη χρηματική αποζημίωση σε ζευγάρι καρκινοπαθών.

Ο Δρ. Paul Mills, καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Οικογενειακής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας, εξηγεί ότι εξετάστηκε η παρουσία της γλυφοσάτης σε δείγματα ούρων δύο ομάδων ανθρώπων: μιας ομάδας που είχε διαγνωστεί με μη αλκοολική στεατοηπατοπάθεια και μιας άλλης ομάδας χωρίς αυτή την πάθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ούρων από 93 ασθενείς με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος 31,8. Με βιοψίες ήπατος καθορίστηκε η παρουσία ή η απουσία της μη αλκοολικής στεατοηπατοπάθειας.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, παχυσαρκίας, εθνικότητας ή διαβήτη, τα υπολείμματα της γλυφοσάτης ήταν σημαντικά υψηλότερα σε ασθενείς με μη αλκοολική στεατοηπατοπάθεια.

Όπως είπε ο Mills, τα ευρήματα αυτά συνδυαστικά με τα αποτελέσματα ζωικών μελετών επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της εμπορικής χρήσης της γλυφοσάτης στην διατροφική αλυσίδα, η οποία σημειωτέον έχει αυξηθεί τα τελευταία 25 χρόνια, και της συχνότητας της μη αλκοολικής στεατοηπατοπάθειας στις ΗΠΑ όπου παρατηρείται άνοδος τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να εντάξουν στο δείγμα της μελέτης του μια επιπλέον ομάδα ασθενών που κάνουν διατροφή μόνο με βιολογικά προϊόντα, ώστε να δουν αν μια διατροφή χωρίς παρουσία φυτοφαρμάκων επηρεάζει τους βιοδείκτες της ηπατικής νοσηρότητας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης