Ζήσης Ψάλλας

Η κατανάλωση ψαριών κρύου νερού και άλλων πηγών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να διατηρήσει την υγεία του εγκεφάλου και να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία στη μέση ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Η σχολή του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο (UT Health San Antonio) και ερευνητές της Καρδιολογικής Μελέτης Framingham διεξήγαγαν την ανάλυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μελέτες εξέτασαν αυτή τη συσχέτιση σε ηλικιωμένους πληθυσμούς. Η νέα συμβολή εδώ είναι ότι, ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες, εάν έχετε μια διατροφή που περιλαμβάνει ορισμένα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, προστατεύετε ήδη τον εγκέφαλό σας για τους περισσότερους από τους δείκτες γήρανσης του του εγκεφάλου που βλέπουμε στη μέση ηλικία», δήλωσε η Claudia Satizabal, επίκουρη καθηγήτρια επιστημών υγείας.

Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν 46. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τη σχέση των συγκεντρώσεων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων των ερυθρών αιμοσφαιρίων με τη μαγνητική τομογραφία και τους γνωστικούς δείκτες γήρανσης του εγκεφάλου. 

Η μελέτη περιέλαβε 2.183 άτομα χωρίς άνοια και εγκεφαλικό και διαπίστωσε ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Ένας υψηλότερος δείκτης ωμέγα-3 συσχετίστηκε με μεγαλύτερο όγκο ιππόκαμπου, μια δομή στον εγκέφαλο, παίζει σημαντικό ρόλο στη μάθηση και τη μνήμη.
  • Η κατανάλωση περισσότερων ωμέγα-3 συσχετίστηκε με καλύτερο αφηρημένο συλλογισμό ή με την ικανότητα κατανόησης σύνθετων εννοιών χρησιμοποιώντας λογική σκέψη.
  • Οι φορείς του γονιδίου APOE4 με υψηλότερο δείκτη ωμέγα-3 είχαν λιγότερη νόσο των μικρών αγγείων -το γονίδιο APOE4 σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και αγγειακή άνοια.

«Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως το EPA και το DHA είναι βασικά μικροθρεπτικά συστατικά που ενισχύουν και προστατεύουν τον εγκέφαλο», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Debora Melo van Lent, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Biggs. «Η μελέτη μας είναι από τις πρώτες που παρατήρησε αυτή την επίδραση σε έναν νεότερο πληθυσμό. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα».

Η ερευνητική ομάδα χώρισε τους συμμετέχοντες σε αυτούς που είχαν πολύ μικρή συγκέντρωση ωμέγα-3 ερυθρών αιμοσφαιρίων και σε αυτούς που είχαν τουλάχιστον λίγο και περισσότερο. «Είδαμε τα χειρότερα αποτελέσματα στους ανθρώπους που είχαν τη χαμηλότερη κατανάλωση ωμέγα-3», είπε η Satizabal. «Λοιπόν, αυτό είναι κάτι ενδιαφέρον. Αν και όσο περισσότερα ωμέγα-3 τόσο περισσότερα οφέλη για τον εγκέφαλο, χρειάζεται απλώς να φάτε κάποια ποσότητα για να δείτε οφέλη».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης