Ζήσης Ψάλλας

Οι περισσότερες μελέτες μέχρι στιγμής δεν μπορούν να αποδείξουν οριστικά εάν η λήψη πολυβιταμινών έχει ή δεν έχει όφελος για την υγεία. Μερικές μελέτες παρατήρησης βρίσκουν όφελος όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας και άλλες δεν βρίσκουν κανένα όφελος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες παρατήρησης που εξέτασαν τις πολυβιταμίνες και την υγεία αφορούσε 160.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών. Οι γυναίκες αυτές συμμετείχαν στη Women’s Health Initiative που διερεύνησε δείκτες υγείας και κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και οστεοπόρωσης. Πάνω από το 40% των γυναικών λάμβαναν ένα συμπλήρωμα πολυβιταμίνης, αλλά κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών της μελέτης, δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της λήψης αυτών των συμπληρωμάτων με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων ή θανάτου. 

Το 2012, η The Physicians Health Study II εξέτασε το όφελος των πολυβιταμινών χρησιμοποιώντας ένα τυχαιοποιημένο ελεγχόμενο σχεδιασμό δοκιμών. Συμμετείχαν πάνω από 14.000 άνδρες, γιατροί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ηλικίας 50 ετών και άνω. Δεν φάνηκε να υπάρχει κανένα όφελος από τη λήψη πολυβιταμίνης ευρέος φάσματος στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου από καρδιαγγειακό συμβάν. Οι άνδρες που λάμβαναν πολυβιταμίνες δεν είδαν επίσης κανένα όφελος στον κίνδυνο να πεθάνουν νωρίτερα σε σύγκριση με τους άνδρες που έλαβαν εικονικό φάρμακο. 

Δεν είναι όλα αρνητικά τα νέα για τα πολυβιταμίνες. Λαμβάνοντας πολυβιταμίνες είναι ένας τρόπος να καλύψετε τις ελλείψεις σας σε μικροθρεπτικά συστατικά. Και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ελλείψεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Κάποιες ομάδες ατόμων δεν έχουν μια ισορροπημένη διατροφή και μεταξύ αυτών ένα μέρος των ηλικιωμένων μπορεί να μην λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά.
  • Τα συμπληρώματα σιδήρου κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής μιας γυναίκας μπορεί να χρειάζονται διότι κατά την εμμηνόρροια χάνεται σίδηρος.
  • Στις γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες, το φολικό οξύ, το ιώδιο, ο σίδηρος και η βιταμίνη D είναι αποδεδειγμένο ότι κάνει καλό. 
  • Άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική δίαιτα πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη Β12.
  • Άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ωφελούνται από συμπληρώματα διατροφής.
  • Άτομα που έχουν χειρουργηθεί για να χάσουν βάρος επίσης ωφελούνται. 
  • Άτομα με προβλήματα απορροφητικότητας όπως στην κοιλιοκάκη, τη νόσος του Crohn, η κυστική ίνωση και η παγκρεατίτιδα έχουν όφελος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης