Ζήσης Ψάλλας

Σε μια νέα ανάλυση, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων από έξι μεγάλες μελέτες. Ανέλυσαν τα μεμονωμένα δεδομένα απέκκρισης νατρίου και καλίου, καθώς και τη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου (η οποία περιλαμβάνει τις καρδιακές προσβολές) και εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δεδομένα προήλθαν από πολλαπλά δείγματα ούρων 24 ωρών, τα οποία οι ερευνητές είπαν ότι είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για την αξιολόγηση της πρόσληψης νατρίου ενός ατόμου. Τα δείγματα ελήφθησαν από περισσότερους από 10.000 γενικά υγιείς ενήλικες και η παρακολούθηση ήταν για εννέα χρόνια, κατά μέσο όρο.

Μετά την τεκμηρίωση 571 εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών προσβολών και άλλων καρδιακών συμβάντων, η ερευνητική ομάδα συμπέρανε ότι η υψηλότερη πρόσληψη αλατιού συσχετίστηκε με υψηλότερο καρδιακό κίνδυνο με τρόπο δόσης-απόκρισης με ημερήσια πρόσληψη νατρίου που κυμαινόταν από 2.000 mg σε ορισμένα άτομα σε πάνω από 6.000 mg σε άλλα. Οι τρέχουσες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ για τους Αμερικανούς συνιστούν στους ενήλικες να περιορίζουν την πρόσληψη νατρίου σε λιγότερο από 2.300 mg την ημέρα, δηλαδή περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε, ότι για κάθε 1.000 mg ημερησίως αύξηση στην έκκριση νατρίου, ο κίνδυνος ενός ατόμου για καρδιακή νόσο αυξάνεται 18%. Αντίθετα, για κάθε 1.000 mg ημερησίως αύξηση της απέκκρισης καλίου, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ήταν 18% χαμηλότερος. Ως εκ τούτου, η υψηλότερη αναλογία νατρίου προς κάλιο συσχετίστηκε με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, κατέληξε η ερευνητική ομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της χρήσης ενός αξιόπιστου βιοδείκτη για τη μέτρηση της συνήθους πρόσληψης νατρίου και την αξιολόγηση της σχέσης της με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο», δήλωσε ο Frank Hu, καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας, πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στο Harvard Chan School και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. 

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια διαδικτυακή συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα στο New England Journal of Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης