Ζήσης Ψάλλας

Στις ΗΠΑ, θεωρείται ότι περίπου 95.000 θάνατοι σχετίζονται με το αλκοόλ κάθε χρόνο. Και περισσότεροι επιστήμονες λένε τώρα, σε σχέση με το παρελθόν, ότι οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες αρκετοί ειδικοί έχουν πει ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ, και ιδιαίτερα του κόκκινου κρασιού, ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία των ενηλίκων. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι μερικά ποτήρια κρασί την εβδομάδα, μαζί με το φαγητό, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και της νόσου Αλτσχάιμερ, ακόμη και ορισμένων καρκίνων.

Η έρευνα γύρω από το κρασί έχει αυξηθεί πάρα πολύ από τη δεκαετία του 1970, όταν μεγάλες, διεθνείς μελέτες ανέφεραν για πρώτη φορά σχέση μεταξύ της ελαφριάς έως μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και χαμηλότερων ποσοστών εμφάνισης ισχαιμικής καρδιακής νόσου και σχετιζόμενων θανάτων. Τι να πιστέψουμε όμως; Το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά;

Δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση. Η μεσογειακή διατροφή έχει προβληθεί ως μια εναλλακτική εξήγηση. Μέρος όμως αυτής της διατροφής είναι και η μικρή κατανάλωση κρασιού. Ειδικά το κόκκινο κρασί περιέχει πάνω από 500 διαφορετικές χημικές ουσίες.Μια κατηγορία, που ονομάζεται πολυφαινόλες, έχει διερευνηθεί ευρέως για τη μετάδοση των προφανών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών επιδράσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δεδομένα παρατήρησης σχετικά με την κατανάλωση του αλκοόλ και την υγεία της καρδιάς υποδηλώνουν ότι μια ελαφριά έως μέτρια πρόσληψη, σε τακτικές ποσότητες, φαίνεται να είναι υγιής. Ωστόσο, όταν έχουν εφαρμοστεί μαθηματικά μοντέλα για τον προσδιορισμό της αιτιότητας (μια προσέγγιση γνωστή ως Μεντελική τυχαιοποίηση), τα αποτελέσματα είναι ανάμεικτα. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ευεργετική τη μέτρια κατανάλωση, ενώ άλλες ανέφεραν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για την καρδιά.

Για τους γιατρούς, δεδομένων των ασυνεπειών των ευρημάτων σχετικά με το αλκοόλ και το κρασί ειδικά, οι συστάσεις για κατανάλωση είναι λιγότερο προφανείς. Και για τους οινοπότες, οι οριστικές απαντήσεις για το κρασί και την υγεία παραμένουν άπιαστες. Υπάρχει, ωστόσο, τεράστιο ερευνητικό δυναμικό σε αυτόν τον τομέα για το μέλλον. Για απόψε πάντως, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μαζί με το φαγητό μπορεί είναι μια χαρά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης