Ζήσης Ψάλλας

Οι δίαιτες για χορτοφάγους μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών επεισοδίων; Μια ομάδα ερευνητών εξέτασε τα στοιχεία σχετικά με αυτό το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις μιας βίγκαν διατροφής στην υγεία της καρδιάς. Μπορούν να βρεθούν μόνο τρεις, αν και συνολικά ήταν μεγάλες μελέτες, με στοιχεία για πάνω από 73.000 άτομα και 7.000 βίγκαν.

Καμία από τις μελέτες δεν διαπίστωσε ότι οι βίγκαν προστατεύονται από καρδιακές παθήσεις, καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τους παμφάγους. Δυστυχώς, υπήρχε ακόμη και μια υπόδειξη ότι οι βίγκαν ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο προκαλείται από θρόμβο αίματος στον εγκέφαλο.

Η νέα μελέτη που ήταν μια ανασκόπηση των προηγούμενων τριών μελετών, εξέτασε επίσης κατά πόσον μια βίγκαν διατροφή θα μπορούσε να ωφελήσει άτομα που είχαν ήδη καρδιακές παθήσεις. Μια από τις προηγούμενες μελέτες έδειξε ότι ο βιγκανισμός θα μπορούσε να είναι ευεργετικός και ενδεχομένως να σταματά ή να αντιστρέφει τις καρδιακές παθήσεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ξεκίνησαν μια βίγκαν δίαιτα και κόλλησαν με αυτή για πάνω από τρία χρόνια είχαν έξι φορές λιγότερες πιθανότητες να έχουν επόμενο σοβαρό καρδιακό πρόβλημα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άλλες δύο μελέτες δεν έδειξαν κανένα όφελος ή αναστροφή των καρδιακών παθήσεων σε άτομα που ξεκίνησαν μια βίγκαν διατροφή. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες σε αυτές τις μελέτες ακολούθησαν μια βίγκαν διατροφή μόνο για δύο ή έξι μήνες, καθιστώντας δύσκολη την πραγματική μακροπρόθεσμη επίδραση. Αλλά ένα από τα οφέλη της παρακολούθησης της δίαιτας βίγκαν για έξι μήνες ήταν ότι οι συμμετέχοντες κατέληξαν με χαμηλότερη χοληστερόλη και έχασαν περισσότερο βάρος από ό, τι με μια παμφάγα διατροφή.

Συνολικά, η ανάλυση διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι ο βιγκανισμός είναι καλός για την καρδιά. Αλλά μπορεί να αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι υπάρχουν λίγες μελέτες. Μόνο 361 άτομα στις μελέτες που εξετάστηκαν έγιναν βίγκαν μετά την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. 

Αλλά ο βιγκανισμός μπορεί να έχει άλλα οφέλη για την υγεία. Οι βίγκαν έχει βρεθεί πως έχουν πιο υγιεινό βάρος και χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα από εκείνους που καταναλώνουν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη. .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης