Ζήσης Ψάλλας

Υποστηρίζεται ότι ορισμένα τρόφιμα κάνουν το σώμα να ξοδεύει περισσότερες θερμίδες από ό, τι πραγματικά περιέχουν. Το σέλινο είναι ένα τρόφιμο που θεωρείται “αρνητικό θερμίδων”, μαζί με το αγγούρι, το μαρούλι και το μπρόκολο, μεταξύ άλλων. Αλλά νέα έρευνα προτείνει τώρα ότι τα τρόφιμα αρνητικών θερμίδων είναι μάλλον μύθος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη, με επικεφαλής την Katherine Buddemeyer από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, χρησιμοποίησε ένα είδος σαύρας για να τεστάρει τη θεωρία των αρνητικών θερμίδων.

Οι σαύρες τροφοδοτήθηκαν με γεύματα σέλινου ίσα με το 5% της σωματικής τους μάζας τους – κάτι που έτρωγαν πρόθυμα ως μέρος της διατροφής τους. Δείγματα περιττωμάτων και ούρων συλλέχθηκαν για να καθοριστεί πόση ενέργεια χάθηκε.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι σαύρες χρησιμοποίησαν περίπου το 33% των θερμίδων του γεύματος για την πέψη ενώ περίπου το 43% απεκκρίθηκε. Αυτό σήμαινε ότι τα ζώα διατήρησαν περίπου το 24% των θερμίδων από το σέλινο – ωστόσο, αυτό είναι ένα μικρό ποσοστό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και η μελέτη περιέλαβε μόνο ένα ζώο, οι ερευνητές έκαναν μερικές υποθέσεις για το πώς αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί στους ανθρώπους.

«Το ίδιο ισχύει αδιαμφισβήτητα για τον άνθρωπο», είπαν στην έκθεση των ευρημάτων τους που δημοσιεύθηκαν στο bioRxiv.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το παράδειγμα μιας γυναίκας 60 κιλών για να δείξουν ότι οι άνθρωποι θα διατηρήσουν περίπου το 19-50% των θερμίδων από αυτά τα τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι το 25% της ενέργειας χρησιμοποιείται για την πέψη και την απορρόφηση των τροφίμων, το 5% χάνεται στα ούρα και το 30% στα κόπρανα.

Αλλά, είπαν, το σέλινο είναι ένα ιδανικό φαγητό για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Ο κεντρικός στόχος των προγραμμάτων απώλειας βάρους είναι να επιτευχθεί ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο.

Δυστυχώς, η μελέτη έγινε σε σαύρες οι οποίες είναι ψυχρόαιμες και πρέπει να αποκτήσουν τη θερμότητά τους για τον ήλιο ενώ ο μεταβολισμός τους είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν των ανθρώπων. Οι άνθρωποι είναι θερμόαιμοι παράγοντας τη δική τους θερμότητα και ως εκ τούτου χρησιμοποιούν μια σημαντική ποσότητα θερμίδων για το κάνουν αυτό. Άρα τα αποτελέσματα δεν μπορούν να μεταφραστούν άμεσα στους ανθρώπους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης