Ζήσης Ψάλλας

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Aarhus εξέτασαν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των γουρουνιών όταν πίνουν νερό με ζάχαρη. Το συμπέρασμα είναι σαφές: η ζάχαρη επηρεάζει τα κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου με τρόπους παρόμοιους με εκείνους που παρατηρούνται όταν καταναλώνονται εθιστικά φάρμακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ζάχαρη έχει αρκετές φυσιολογικές επιδράσεις και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν είναι υγιής. Αλλά είχα αμφιβολίες για τις επιπτώσεις που έχει η ζάχαρη στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά μας, ελπίζοντας να σκοτώσω έναν μύθο», είπε ο Michael Winterdahl, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Aarhus.

Η δημοσίευση βασίζεται σε πειράματα που έγιναν χρησιμοποιώντας επτά γουρούνια τα οποία έπιναν δύο λίτρα ζαχαρούχο νερό καθημερινά για 12 ημέρες. Για να χαρτογραφηθούν οι συνέπειες της πρόσληψης ζάχαρης, οι ερευνητές απεικόνισαν τους εγκεφάλους των γουρουνιών στην αρχή του πειράματος, μετά την πρώτη ημέρα και μετά την 12η ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μετά από μόλις 12 ημέρες πρόσληψης ζάχαρης, μπορούσαμε να δούμε σημαντικές αλλαγές στα συστήματα ντοπαμίνης και οπιοειδών του εγκεφάλου. Πράγματι, το οπιοειδές σύστημα, το τμήμα της χημείας του εγκεφάλου που συνδέεται με την ευεξία και την ευχαρίστηση, ήταν ήδη ενεργοποιημένο μετά την πρώτη πρόσληψη», είπε ο Winterdahl.

Όταν βιώνουμε κάτι σημαντικό, ο εγκέφαλος μας ανταμείβει με μια αίσθηση απόλαυσης, ευτυχίας και ευημερίας. Μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα φυσικών ερεθισμάτων, όπως το σεξ ή η κοινωνικοποίηση ή επειδή μάθαμε κάτι καινούργιο. Τόσο τα φυσικά όσο και τα «τεχνητά» ερεθίσματα, όπως τα φάρμακα, ενεργοποιούν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, όπου απελευθερώνονται νευροδιαβιβαστές όπως είναι η ντοπαμίνη και τα οπιοειδή, εξηγεί ο Winterdahl.

«Εάν η ζάχαρη μπορεί να αλλάξει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου μετά από μόλις 12 ημέρες, όπως είδαμε στην περίπτωση των γουρουνιών, μπορείτε να φανταστείτε ότι τα φυσικά ερεθίσματα όπως η μάθηση ή η κοινωνική αλληλεπίδραση αντικαθίστανται από τη ζάχαρη ή τα τεχνητά ερεθίσματα, καθώς όλοι αναζητούμε γρήγορα την ντοπαμίνη», εξήγησε ο ερευνητής.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης