Ζήσης Ψάλλας

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά. Άλλες πηγές περιλαμβάνουν εμπλουτισμένα δημητριακά, ψωμιά και φυτικά γάλατα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα άτομα που δεν καταναλώνουν τακτικά ζωικά προϊόντα κινδυνεύουν να παρουσιάσουν ανεπάρκεια Β12. Για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος, συνιστάται στους βίγκανς (vegans) να καταναλώνουν τουλάχιστον 3 μικρογραμμάρια Β12 ημερησίως μέσω εμπλουτισμένων τροφών ή με τη λήψη συμπληρώματος Β12.

Ωστόσο, τα χαμηλά επίπεδα Β12 προκαλούνται συνήθως από την κακοήθη αναιμία. Σ’ αυτή την πάθηση είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να επεξεργάζονται τη βιταμίνη Β12 επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα επηρεάζει τη λειτουργία σημαντικών κυττάρων που βρίσκονται στο επιθήλιο του στομαχιού. Αυτά τα κύτταρα παράγουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται “ενδογενής παράγοντας”, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση βιταμινών. Τα άτομα με κακοήθη αναιμία παράγουν ένα αντίσωμα που καταστρέφει κάθε ενδογενή παράγοντα που έχει παραχθεί. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πάθηση μπορεί επίσης να προκληθεί από εξασθενημένη στομαχική επένδυση. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω ατροφικής γαστρίτιδας, μιας χρόνιας φλεγμονής στο στομάχι που τελικά αποδυναμώνει την επένδυση του στομαχιού.

Υπολογίζεται ότι πέντε στους 100.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κακοήθη αναιμία. Η πάθηση επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών και τα συμπτώματα μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή. 

Η ανεπάρκεια Β12 προκαλεί ένα ευρύ φάσμα εξουθενωτικών νευρολογικών και σωματικών συμπτωμάτων. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της κακοήθους αναιμίας είναι η κόπωση, η απώλεια μνήμης και τα προβλήματα συγκέντρωσης. Ωστόσο, η λεπτή, μη ειδική φύση των αρχικών συμπτωμάτων της πάθησης μπορεί να δυσχεράνει τη σωστή διάγνωση. Μια μελέτη με συνεντεύξεις από άτομα που έπασχαν από κακοήθη αναιμία διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί είχε λανθασμένη διάγνωση. Επιπλέον, το 20% περίμεναν δύο χρόνια ή περισσότερο για τη σωστή διάγνωση. Για πολλούς, τα συμπτώματα αρχικά αποδόθηκαν σε ταραχώδη τρόπο ζωής ή διαγνώστηκαν ως άγχος ή κατάθλιψη.

Τα χαμηλά επίπεδα Β12 μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη των νεύρων, καθώς η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή μυελίνης η οποία προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από βλάβες. Τα συμπτώματα της χαμηλής Β12 μπορεί αρχικά να εμφανιστούν σαν τσούξιμο ή μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια ή δυσκολία στην ισορροπία.

Εάν η κακοήθης αναιμία αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα μπορεί να καταστούν εξουθενωτικά και η νευρική βλάβη να είναι μη αναστρέψιμη. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης