Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, δείχνει ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις και υψηλότερη αρτηριακή πίεση, σε σχέση με εκείνα που έχουν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D καταγράφονται στο 23% των ανθρώπων στην Αυστραλία, στο 24% στις ΗΠΑ και στο 37% στον Καναδά.

Η επικεφαλής ερευνήτρια της παρούσας μελέτης, Elina Hyppönen, λέει ότι η εκτίμηση του ρόλου της ανεπάρκειας της βιταμίνης D για την υγεία της καρδιάς θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του παγκόσμιου φόρτου των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η σοβαρή ανεπάρκεια είναι σχετικά σπάνια, αλλά σε περιβάλλοντα όπου συμβαίνει πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό αν θέλετε να  αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά. Η ανεπάρκεια μπορεί να είναι πρόβλημα για άτομα που ενδέχεται να έχουν περιορισμένη έκθεση στον ήλιο επειδή π.χ. βρίσκονται στο νοσοκομείο. Μπορούμε επίσης να λάβουμε βιταμίνη D από τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών, των αυγών και των εμπλουτισμένων τροφών και ποτών. Αλλά τα τρόφιμα είναι δυστυχώς μια σχετικά πτωχή πηγή βιταμίνης D, τόσο που ακόμη και μια κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή συνήθως δεν περιέχει αρκετή ποσότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι συναρπαστικά καθώς υποδηλώνουν ότι εάν μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα βιταμίνης D εντός των φυσιολογικών ορίων, θα μειωθούν τα ποσοστά της καρδιαγγειακής νόσου. Στον πληθυσμό της μελέτης, αυξάνοντας την πρόσληψη στα άτομα με έλλειψη βιταμίνης D σε επίπεδα τουλάχιστον μέχρι τα 50 nmol/L, θα μπορούσε να αποτρέψει το 4,4% όλων των περιπτώσεων καρδιαγγειακής νόσου.

Δεν είναι ηθικό να έχουμε άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή και να τα αφήνουμε χωρίς θεραπεία για μεγάλες περιόδους, είπαν οι ερευνητές Και πρόσθεσαν :”Ακριβώς αυτός ο τύπος δύσκολης ρύθμισης καταδεικνύει τη δύναμη της γενετικής μας προσέγγισης, δεδομένου ότι μπορούμε να δείξουμε πώς η βελτίωση των συγκεντρώσεων επηρεάζει τον κίνδυνο σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, χωρίς να εκθέτουν τους συμμετέχοντες σε οποιαδήποτε βλάβη. Μια προσέγγιση σε όλο τον πληθυσμό για την εξάλειψη της ανεπάρκειας της βιταμίνης D θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια επιβάρυνση των καρδιαγγειακών νοσημάτων”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης