Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη έδειξε ότι η προστιθέμενη ζάχαρη συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης ακόμα και αφού ληφθεί υπόψη η ηλικία, το εισόδημα, ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, η πρόσληψη ημερήσιων θερμίδων και η χρήση φαρμακευτικής αγωγής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων συνδέεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ 2015-2017 και περιελάμβανε 128 άτομα (57 άνδρες, 71 γυναίκες) ηλικίας 65 έως 80 ετών χωρίς ιστορικό καρκίνου, γαστρεντερικής νόσου, τραυματικού εγκεφαλικού τραύματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, διαταραχών του κεντρικού νευρικού συστήματος, νόσου Αλτσχάιμερ, άνοια ή ψυχιατρική ασθένεια. Εξέτασε την επίδραση ομάδων τροφίμων και την προσθήκη ζάχαρης στη διατροφή στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Δεν εξέτασε την επίδραση των ολιγοθερμικών γλυκαντικών (υποκατάστατα ζάχαρης).

Οι κυριότεροι τύποι προστιθέμενης ζάχαρης που καταναλώνονται είναι η σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη), η γλυκόζη (βρίσκεται σε καραμέλες, αθλητικά ποτά και επιδόρπια) και η φρουκτόζη (σάκχαρα φρούτων και κύρια πηγή προστιθέμενης ζάχαρης υπό μορφή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης). Υπάρχει μεγάλη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζεται το σώμα μας τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη, με την τελευταία να συμβάλει, ενδεχομένως, περισσότερο στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η σακχαρόζη αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ζάχαρη είναι άφθονη στη δυτική διατροφή. Η American Heart Association συστήνει όχι πάνω από 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για τις γυναίκες, όχι πάνω από 9 κουταλάκια του γλυκού για τους άνδρες. Ο μέσος Αμερικανός τρώει περίπου 17 κουταλάκια του γλυκού ανά ημέρα -περίπου 66 κιλά ετησίως. “Στα αναψυκτικά, ειδικά, δεν βλέπετε τη ζάχαρη”, δήλωσε ο Chai. Μερικά από αυτά έχουν 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Να σημειωθεί ότι το αλάτι επηρεάζει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας για το αλάτι καθιερώθηκε από τον William Farquhar του University of Delaware, καθηγητή κινησιολογίας και εφαρμοσμένης φυσιολογίας. Ο Chai και ο Farquhar θέλουν να κατανοήσουν τις συνδυασμένες επιδράσεις της προστιθέμενης ζάχαρης (ιδιαίτερα της φρουκτόζης) και του αλατιού στην πίεση του αίματος και την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς η τυπική αμερικανική διατροφή είναι υψηλή και στα δύο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης