Ζήσης Ψάλλας

Μια ομάδα ερευνητών από το Translational Health Science and Technology Institute βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η προσθήκη αλατιού στη διατροφή των ποντικών μπορεί να καταστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, η ερευνητική ομάδα περιγράφει την τροφοδοσία ποντικών που έπασχαν από καρκίνο με μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και συνέκρινε την ικανότητά τους να καταστέλλουν την ανάπτυξη του όγκου με τα ποντίκια που ακολουθούσαν μια κανονική δίαιτα.

Για πολλά χρόνια, οι γιατροί προειδοποιούν τους ασθενείς να μειώσουν την ποσότητα αλατιού στη διατροφή τους. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι μια δίαιτα υψηλή σε νάτριο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν εάν η φλεγμονή από μια δίαιτα υψηλή σε αλάτι μπορεί επίσης να αποφέρει θετικά οφέλη για την υγεία, όπως η καταπολέμηση καρκινικών όγκων.

Για να διαπιστώσουν εάν αυτό μπορεί να συμβαίνει, οι ερευνητές τροφοδότησαν δύο ομάδες ποντικών εργαστηρίου με όγκους μελανώματος είτε με μια κανονική διατροφή είτε με μια δίαιτα με υψηλής περιεκτικότητα σε νάτριο και στη συνέχεια μέτρησαν τις διαφορές στις ικανότητες καταστολής των όγκων μεταξύ των δύο ομάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο είχαν αύξηση στα προβιοτικά βακτήρια Bifidobacterium, οδηγώντας σε αύξηση του τύπου των ανοσοκυττάρων που επιτίθενται σε καρκινικούς όγκους. Βρήκαν επίσης μια αυξημένη ικανότητα να αναστέλλουν τις πρωτεΐνες PD-1 που έχουν βρεθεί ότι εμποδίζουν τα Τ κύτταρα να επιτεθούν στους όγκους.

Μια πιο προσεκτική ματιά έδειξε ότι η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο έκανε το φράγμα του εντέρου να διαρρέει, επιτρέποντας στα Bifidobacteria να μετακινηθούν από το έντερο στα σημεία όπου εντοπίστηκαν οι όγκοι. Διαπίστωσαν επίσης ότι μόλις τα Bifidobacteria έφτασαν στον όγκο, η διασταύρωση μεταξύ αυτών και των ανοσοκυττάρων που επιτίθενται στον όγκο οδήγησε σε μια πιο επιτυχημένη επίθεση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο συνεργάστηκε με πολλά φάρμακα που καταπολεμούν τον καρκίνο, δείχνοντας αυξημένη ικανότητα μείωσης της ανάπτυξης του όγκου.

Και διαπίστωσαν επίσης ότι η μεταμόσχευση κοπράνων από ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο σε εκείνα που ακολουθούσαν κανονική διατροφή βελτίωσε την ικανότητά τους να καταπολεμούν την ανάπτυξη όγκων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης