Το κόκκινο και μεταποιημένο κρέας προκαλούν αύξηση της LDL χοληστερόλης – της “κακής” χοληστερόλης που συλλέγεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Nottingham ήθελαν να ανακαλύψουν εάν η μείωση του κόκκινου κρέατος, αντί να κοπεί τελείως, θα είχε θετική επίδραση στην υγεία των συμμετεχόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πιο σημαντική αλλαγή ήταν η μείωση της ποσότητας LDL χοληστερόλης στο αίμα. Τα άτομα που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα στην αρχή είχαν τη μεγαλύτερη πτώση στη συνέχεια. Συνολικά υπήρξε μια μέση πτώση της LDL χοληστερόλης περίπου 10% με τους άνδρες (οι οποίοι τείνουν να έχουν τις υψηλότερες τιμές) να βλέπουν τη μεγαλύτερη αλλαγή.

Για αυτή τη δοκιμή παρέμβασης, 46 άτομα συμφώνησαν να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος για μια περίοδο 12 εβδομάδων, υποκαθιστώντας το με λευκό κρέας, ψάρια ή υποκατάστατα κρέατος ή μειώνοντας το μέγεθος της μερίδας του κόκκινου κρέατος. Οι εθελοντές διατήρησαν ένα ημερολόγιο τροφίμων κατά τη διάρκεια της μελέτης και έγιναν εξετάσεις αίματος στην αρχή και κατά διαστήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής Andrew Salter, από τη Σχολή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και επικεφαλής της μελέτης είπε: «Με υψηλά κορεσμένα λιπαρά οξέα, το κόκκινο και μεταποιημένο κρέας έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες παθήσεις, ιδιαίτερα με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε ανθρώπους που τρώνε αρκετό κρέας υπάρχει 40% αυξημένος κίνδυνος να πεθάνουν εξαιτίας καρδιακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι σε υγιή άτομα οι σχετικά μικρές αλλαγές στην πρόσληψη προκάλεσαν σημαντικές αλλαγές στην LDL χοληστερόλη οι οποίες, εάν διατηρηθούν, θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων».

Ο Salter είναι επίσης μέλος του προγράμματος Future Food Beacon στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, το οποίο διεξάγει έρευνα για να βρει πιο βιώσιμους τρόπους τροφοδότησης του πληθυσμού σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα. 

H μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food & Function.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης