Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου Hotchkiss του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά και στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D και άνοιας σε περισσότερους από 12.388 συμμετέχοντες του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 71 ετών και δεν είχαν άνοια όταν εγγράφηκαν στη μελέτη. Το 37% (4.637 άτομα) λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η λήψη βιταμίνης D συσχετίστηκε με ζωή χωρίς άνοια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Υπήρχαν επίσης 40% λιγότερες διαγνώσεις άνοιας στην ομάδα που λάμβανε τα συμπληρώματα.

Σε ολόκληρο το δείγμα, 2.696 συμμετέχοντες εμφάνισαν σε άνοια σε διάστημα δέκα ετών. Μεταξύ αυτών, 2.017 (75%) δεν είχαν έκθεση σε βιταμίνη D σε όλες τις επισκέψεις πριν από τη διάγνωση της άνοιας και 679 (25%) είχαν έκθεση κατά την έναρξη.

Ο καθηγητής Zahinoor Ismail, που ηγήθηκε της έρευνας, είπε: «Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D έχει κάποια αποτελέσματα στον εγκέφαλο που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στη μείωση της άνοιας, ωστόσο μέχρι στιγμής, η έρευνα έχει δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Τα ευρήματά μας δίνουν βασικές πληροφορίες για ομάδες που μπορεί να στοχεύουν ειδικά στη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Συνολικά, βρήκαμε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η προηγούμενη λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική, πριν από την έναρξη της γνωστικής έκπτωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά καλύτερα στις γυναίκες που λάμβαναν βιταμίνη D, σε σύγκριση με τους άνδρες. Ομοίως, οι επιδράσεις ήταν μεγαλύτερες σε άτομα με φυσιολογική γνωστική λειτουργία, σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν σημάδια ήπιας γνωστικής εξασθένησης -αλλαγές στη γνωστική λειτουργία που έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Τα αποτελέσματα της βιταμίνης D ήταν επίσης σημαντικά μεγαλύτερα σε άτομα που δεν έφεραν το γονίδιο APOEe4, που είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτχάιμερ, σε σύγκριση με τους μη φορείς. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι τα άτομα που φέρουν το γονίδιο APOEe4 απορροφούν καλύτερα τη βιταμίνη D από το έντερό τους, γεγονός που μπορεί να μειώσει το αποτέλεσμα των συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Ωστόσο, δεν λήφθηκαν επίπεδα αίματος για να δοκιμαστεί αυτή η υπόθεση.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης