Η κετογονική διατροφή βοηθάει στην καταπολέμηση του ιού της γρίπης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019, 16:15
Η κετογονική διατροφή βοηθάει στην καταπολέμηση του ιού της γρίπης

Θάνος Ξυδόπουλος

Τα ποντίκια που ακολουθούσαν μια κετογενική διατροφή ήταν πιο ικανά να καταπολεμήσουν τον ιό της γρίπης από ότι τα ποντίκια που έτρωγαν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Yale που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Immunology.

Η κετογονική δίαιτα -η οποία για τους ανθρώπους περιλαμβάνει κρέας, ψάρι, πουλερικά και μη αμυλώδη λαχανικά- ενεργοποιεί ένα υποσύνολο Τ κυττάρων στους πνεύμονες που δεν είχαν προηγουμένως συνδεθεί με την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι της γρίπης, ενισχύοντας την παραγωγή βλέννας από τα κύτταρα των αεραγωγών τα οποία παγιδεύουν τον ιό της γρίπης, ανέφεραν οι ερευνητές.

"Αυτό ήταν ένα εντελώς απροσδόκητο συμπέρασμα", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Akiko Iwasaki, καθηγητής Ανοσοβιολογίας και Μοριακής, Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας, και ερευνητής του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes.

Πριν διεξαχθεί η μελέτη, ο Ryan Molony, ένας ερευνητές που εργάστηκε στο εργαστήριο του Iwasaki, διαπίστωσε ότι ενεργοποιητές του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται φλεγμονοσώματα μπορούν να προκαλέσουν επιβλαβείς αποκρίσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός ζώου.

Επίσης, μια άλλη ερευνήτρια, η Emily Goldberg είχε δείξει ότι η κετογενής δίαιτα εμπόδισε το σχηματισμό φλεγμονοσωμάτων. Αυτοί οι δύο ερευνητές, αναρωτήθηκαν εάν η διατροφή θα μπορούσε να επηρεάσει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε παθογόνους παράγοντες όπως ο ιός της γρίπης.

Η μελέτη έδειξε ότι τα ποντίκια που τράφηκαν με μια κετογόνο διατροφή και μολύνθηκαν με τον ιό της γρίπης είχαν υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από τα ποντίκια που ακολουθούσαν μια δίαιτα υψηλών υδατανθράκων.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κετογενής δίαιτα προκάλεσε τα κύτταρα γάμμα δέλτα Τ (gamma delta T) του ανοσοποιητικού συστήματος να παράγουν βλέννα στην κυτταρική επένδυση του πνεύμονα. Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες δεν το έκανε αυτό.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019, 16:15