Θάνος Ξυδόπουλος

Μια κετογενής διατροφή -η οποία παρέχει το 99% θερμίδων από το λίπος και μόνο το 1% από τους υδατάνθρακες- παράγει βραχυπρόθεσμα οφέλη για την υγεία αλλά έχει αρνητικές επιδράσεις μετά από περίπου μία εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα του Yale University σε ποντίκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θετικές και αρνητικές επιδράσεις της δίαιτας σχετίζονται με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται γάμμα-δέλτα Τ-κύτταρα τα οποία είναι προστατευτικά μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη και φλεγμονής.

Μια κέτο δίαιτα κάνει το σώμα να καίει λίπος, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Vishwa Deep Dixit, καθηγητής συγκριτικής ιατρικής και της ανοσοβιολογίας. Όταν το επίπεδο γλυκόζης του οργανισμού μειώνεται λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες στη διατροφή, το σώμα λειτουργεί σαν να βρίσκεται σε κατάσταση λιμοκτονίας -αν και δεν είναι- και αρχίζει να καίει λίπη, άλλωστε δεν έχει υδατάνθρακες. Αυτή η διαδικασία παράγει χημικές ουσίες που ονομάζονται κετόνες ως εναλλακτική πηγή καυσίμων.

Όταν το σώμα καίει κετόνες, τα γάμμα-δέλτα Τ-κύτταρα που προστατεύουν τους ιστούς αναπτύσσονται σε όλο το σώμα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη και φλεγμονής και βελτιώνει το μεταβολισμό του οργανισμού, δήλωσε ο Dixit. Μετά από μια εβδομάδα στη διατροφή κέτο, είπε, τα ποντίκια παρουσίασαν μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μείωση στα επίπεδα φλεγμονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά όταν το σώμα βρίσκεται σε αυτή τη λειτουργία “λιμοκτονίας χωρίς πείνα”, η αποθήκευση λίπους συμβαίνει ταυτόχρονα με το κάψιμο του λίπους, σύμφωνα με τους ερευνητές. Όταν τα ποντίκια συνεχίζουν να καταναλώνουν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες πέραν της μιας εβδομάδας, ο Dixit είπε ότι καταναλώνουν περισσότερο λίπος από ό, τι μπορούν να κάψουν και υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξουν διαβήτη και παχυσαρκία. “Χάνουν τα προστατευτικά γάμμα-δέλτα Τ-κύτταρα στο λίπος”, είπε ο ειδικός.

Μακροπρόθεσμες κλινικές μελέτες στον άνθρωπο είναι απαραίτητες για την επικύρωση των ισχυρισμών σχετικά με τα οφέλη για την υγεία μιας κέτο δίαιτας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature of Metabolism και χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τα National Institutes of Health των ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης