Ζήσης Ψάλλας

Μια ομάδα επιστημόνων στην Υπηρεσία Έρευνας Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υδατανθράκων ρυθμίζει ένα γονίδιο στο σώμα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης, διαβήτη τύπου 2 και άλλα μεταβολικές ασθένειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά είναι καλά νέα για τους περισσότερους ανθρώπους. Τα κακά νέα, είναι ότι η υψηλή πρόσληψη λίπους μειώνει αυτήν την προστασία και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας για όσους καταναλώνουν τακτικά λιπαρές τροφές.

“Αυτό είναι συναρπαστικό για τη διατροφική έρευνα, διότι δίνει πληροφορίες σχετικά με το πώς μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, από την πλευρά ενός γονιδίου που ονομάζεται CPT1A”, δήλωσε ο Δρ. Chao-Qiang Lai. “Δεν μπορώ να πω ότι η κατανάλωση όλων των υδατανθράκων θα σας εμποδίσει να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 και δεν μπορώ να πω ότι η αποφυγή του λίπους θα σας προστατεύσει από την παχυσαρκία. Αλλά μια ισορροπημένη πρόσληψη υδατανθράκων και λίπους μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη μεταβολικών ασθενειών”.

Η μελέτη δείχνει ότι οι διατροφικές σας συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο γονιδιακής δραστηριότητας του CPT1A και τελικά να οδηγήσουν σε θετικές ή αρνητικές συνέπειες στην υγεία. Η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων σχετίζεται με χαμηλότερο επίπεδο δραστηριότητας του γονιδίου, ενώ η υψηλή πρόσληψη λίπους σχετίζεται με υψηλότερο επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά πώς η τροφή επηρεάζει τα γονίδια μας και στη συνέχεια επηρεάζει την υγεία μας;

Στην περίπτωση του γονιδίου CPT1A, η απάντηση περιλαμβάνει μια ειδική χημική “ετικέτα” που επικάθεται στο γονίδιο και ρυθμίζει τη δραστηριότητά του. Αυτή η ετικέτα ονομάζεται “επιγενετικό σήμα”. Το σήμα γίνεται ισχυρότερο ή ασθενέστερο με βάση τις τροφές που τρώμε, προκαλώντας περισσότερη ή λιγότερη ενεργοποίηση των γονιδίων μας.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, εξέτασε τρεις πληθυσμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη για να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ συνολικής πρόσληψης υδατανθράκων, λίπους και θερμίδων και του κινδύνου μεταβολικών ασθενειών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης