Ζήσης Ψάλλας

Η κατανάλωση περισσότερων από 7 γραμμαρίων (περίπου μισή κουταλιά της σούπας) ελαιολάδου την ημέρα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, νευροεκφυλιστικές νόσους και αναπνευστικές νόσους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American. Κολλέγιο Καρδιολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για την αύξηση της πρόσληψης ελαιολάδου και άλλων ακόρεστων φυτικών ελαίων”, δήλωσε η Marta Guasch-Ferré, ανώτερη ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Χρησιμοποιώντας συμμετέχοντες από τη μελέτη Nurses’ Health Study και τη Health Professionals Follow-up Study, οι ερευνητές ανέλυσαν 60.582 γυναίκες και 31.801 άνδρες που ήταν απαλλαγμένοι από καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο στην αρχή της μελέτης το 1990. Κατά τη διάρκεια των 28 ετών παρακολούθησης, αξιολογήθηκε η διατροφή με ερωτηματολόγιο κάθε τέσσερα χρόνια. 

Η κατανάλωση άλλων φυτικών ελαίων υπολογίστηκε με βάση την αναφορά των συμμετεχόντων που ανέφεραν τη μάρκα λαδιού και τον τύπο του λίπους που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα στο σπίτι. Η κατανάλωση μαργαρίνης και βουτύρου βασίστηκε στην αναφερόμενη συχνότητα κατανάλωσης ράβδου ή μαλακής μαργαρίνης και στην ποσότητα μαργαρίνης ή βουτύρου που προστέθηκε κατά το ψήσιμο και το τηγάνισμα στο σπίτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπολογίστηκαν επίσης οι προσλήψεις γαλακτοκομικών και άλλων λιπών και θρεπτικών συστατικών. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου αυξήθηκε από 1,6 γραμμάρια την ημέρα το 1990 σε 4 γραμμάρια το 2010, ενώ η κατανάλωση μαργαρίνης μειώθηκε από 12 γραμμάρια την ημέρα το 1990 σε 4 γραμμάρια το 2010. Η πρόσληψη άλλων λιπών παρέμεινε σταθερή.

Κατά τη διάρκεια των 28 ετών, υπήρξαν 36.856 θάνατοι από τους οποίους 22.768 σημειώθηκαν στη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών και 14.076 στη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας. Οι συμμετέχοντες με υψηλότερη κατανάλωση ελαιολάδου ήταν συχνά πιο δραστήριοι σωματικά, είχαν νοτιοευρωπαϊκή ή μεσογειακή καταγωγή, είχαν λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν και είχαν μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερη κατανάλωση ελαιολάδου. 

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν αυτούς που κατανάλωναν σπάνια ή ποτέ ελαιόλαδο, εκείνοι στην υψηλότερη κατηγορία κατανάλωσης είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας, 17% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο, 29% χαμηλότερο κίνδυνο νευροεκφυλιστικής θνησιμότητας και 18% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από το αναπνευστικό.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η αντικατάσταση 10 γραμμαρίων την ημέρα άλλων λιπών, όπως η μαργαρίνη, το βούτυρο, η μαγιονέζα και τα λιπαρά γαλακτοκομικών, με ελαιόλαδο συσχετίστηκε με 8-34% χαμηλότερο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης