Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Johns Hopkins Bloomberg διαπίστωσε ότι τα άτομα ανέφεραν μεγαλύτερο γαστρεντερικό φούσκωμα όταν ακολούθησαν μια δίαιτα υψηλή σε αλάτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το φούσκωμα είναι από τα κορυφαία γαστρεντερικά παράπονα στις ΗΠΑ και μπορεί να επιδεινωθεί σε μερικούς ανθρώπους που καταναλώνουν πολλές φυτικές ίνες. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε το φούσκωμα να μειωθεί χωρίς συμβιβασμούς ως προς τις υγιείς φυτικές ίνες, μειώνοντας την πρόσληψη νατρίου», είπε ο Noel Mueller επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας.

Η φούσκωμα είναι συσσώρευση περίσσειας αερίου στο έντερο. Η παραγωγή αερίου μπορεί να αποδοθεί σε βακτήρια του εντέρου που παράγουν αέρια και διασπούν τις φυτικές ίνες. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το νάτριο μπορεί να διεγείρει τη φούσκωμα.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από τη δοκιμή DASH-Sodium, η οποία διεξήχθη από τον Lawrence Appel και χρηματοδοτήθηκε από το National Heart, Lung and Blood Institute την περίοδο 1998-99. Τότε εξέτασε τη δίαιτα DASH, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, η οποία είναι σχετικά χαμηλή σε λιπαρά και υψηλή σε φρούτα, καρύδια και λαχανικά, έναντι μιας διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Σε κάθε μία από τις δύο δίαιτες, δοκιμάστηκαν τρία επίπεδα νατρίου σε 412 άτομα που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση. Η μελέτη δημιουργήθηκε για τον προσδιορισμό της επίδρασης του νατρίου στην αρτηριακή πίεση, αλλά περιελάμβανε αναφορές των συμμετεχόντων σχετικά με το φούσκωμα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι πριν από τη δοκιμή, το 36,7% των συμμετεχόντων ανέφεραν φούσκωμα, το οποίο είναι σύμφωνο με τις εθνικές έρευνες. Διαπίστωσαν επίσης ότι η διατροφή DASH με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες αύξησε το φούσκωμα κατά περίπου 40%, σε σύγκριση με τις λίγες φυτικές ίνες ενώ οι άντρες ήταν πιο επιρρεπείς σε αυτό το αποτέλεσμα συγκριτικά με τις γυναίκες.

Αλλά οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι το νάτριο ήταν παράγοντας φουσκώματος. Το πολύ νάτριο αύξησε τον κίνδυνο για φούσκωμα κατά περίπου 27%. Το πώς το νατρίου προκαλεί φούσκωμα εξακολουθεί να μελετάται. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο American Journal of Gastroenterology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης