Ζήσης Ψάλλας

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνδρες σε δίαιτες με μειωμένες θερμίδες κατάφεραν μεγαλύτερη απώλεια λίπους και βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με τις γυναίκες, αλλά αυτό εξαρτάται από την ηλικία.Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eLife.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων με παράλληλη διατήρηση των επιπέδων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών συνδέεται με πρόληψη παθήσεων όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης τύπου 2. Επίσης συνδέεται με αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου εξέτασε τον αντίκτυπο μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων στην υγεία τόσο των ποντικών όσο και των ανθρώπων.

Στη μελέτη διάρκειας έξι εβδομάδων συμμετείχαν 96 ποντίκια των οποίων η ημερήσια κατανάλωση θερμίδων ήταν 30% μικρότερη από την κανονική και 85 ποντίκια με κανονική διατροφή. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η δίαιτα με μειωμένες θερμίδες μείωσε το σάκχαρο στο αίμα κατά 22% στα νεαρά αρσενικά αλλά μόνο κατά 16% στα νεαρά θηλυκά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιπτώσεις στο σωματικό λίπος ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακές. Τα αρσενικά μείωσαν τη μάζα λίπους κατά σχεδόν 70% αλλά οι θηλυκά δεν έχασαν καθόλου λίπος. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα νεαρά θηλυκά ποντίκια αντιστάθηκαν στην απώλεια λίπους επειδή, σε σύγκριση με τα αρσενικά, περιόρισαν τη διάσπαση του σωματικού λίπους, χρησιμοποιούσαν λιγότερη ενέργεια και είχαν αυξημένη παραγωγή λίπους μετά τα γεύματα.

Αντίθετα, όταν η δίαιτα ξεκίνησε σε μεγαλύτερες ηλικίες, δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στην απώλεια λίπους μεταξύ των φύλων. Τα θηλυκά ποντίκια έχασαν περίπου το μισό σωματικό τους λίπος -ένα παρόμοιο επίπεδο με τα αρσενικά.

Μια μικρή ανθρώπινη μελέτη απώλειας βάρους 42 υπέρβαρων ή παχύσαρκων ανδρών και γυναικών επιβεβαίωσε τις ίδιες διαφορές με βάση την ηλικία και το φύλο. Για τέσσερις εβδομάδες, οι άνδρες κάτω των 45 ετών έχασαν περισσότερο από το 16% του σωματικού τους λίπους, ενώ οι γυναίκες στην ίδια ηλικιακή ομάδα έχασαν μόνο το 8%, το μισό από τους άνδρες. Αλλά δεν υπήρχε διαφορά στην απώλεια λίπους μεταξύ ανδρών και γυναικών άνω των 45 ετών, με τα δύο φύλα να χάνουν περίπου το 10% του σωματικού τους λίπους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης