Ζήσης Ψάλλας

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Cardiology, οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess (BIDMC) εξέτασαν τις επιπτώσεις τριών υγιεινών διαιτολογίων με διαφορετικά ποσοστά μακροθρεπτικών συστατικών σε βιοδείκτες που αντικατοπτρίζουν άμεσα την καρδιακή βλάβη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι και οι τρεις υγιεινές δίαιτες μείωσαν τις βλάβες και τη φλεγμονή των καρδιακών κυττάρων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 164 συμμετέχοντες στη Optimal MacroNutrient Intake Trial to Prevent Heart Disease (OmniHeart), μια μελέτη που διεξήχθη στη Βοστώνη και τη Βαλτιμόρη μεταξύ Απριλίου 2003 και Ιουνίου 2005. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 53,6 χρόνια ενώ το 55% ήταν Αφροαμερικανοί και το 45% γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες -που όλοι είχαν αυξημένη αρτηριακή πίεση αλλά δεν έλαβαν φάρμακα για την υπέρταση ή την χοληστερόλη- ακολούθησαν τρεις δίαιτες που έδιναν έμφαση είτε στους υδατάνθρακες είτε στις πρωτεΐνες είτε στα ακόρεστα λιπαρά για 6 εβδομάδες την κάθε μία με διαστήματα αποχής μεταξύ τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δίαιτες ήταν:

  • Μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες που παρείχαν το 50% των συνολικών θερμίδων. 
  • Μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες. Το 10% των υδατανθράκων αντικαταστάθηκε από πρωτεΐνες.
  • Μια δίαιτα πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά. Το 10% των υδατανθράκων αντικαταστάθηκε από υγιή λίπη που βρίσκονται στα αβοκάντο, τα ψάρια και τα καρύδια.

Και οι τρεις δίαιτες ήταν χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο.Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις επιδράσεις κάθε δίαιτας σε βιοδείκτες που μετρήθηκαν στο τέλος κάθε διατροφικής περιόδου σε σύγκριση με την αρχή και συγκρίθηκαν μεταξύ τους.

Τα συμπεράσματα ήταν τα εξής:

  • Και οι τρεις υγιεινές διατροφές οδήγησαν σε μείωση της υψηλής ευαισθησίας τροπονίνης και του δείκτη φλεγμονής CRP.
  • Αυτές οι αλλαγές δεν μπορούσαν να εξηγηθούν μόνο από τη βελτίωση στην αρτηριακή πίεση ή την χοληστερόλη.

Οι επιπτώσεις της διατροφής στην καρδιακή βλάβη ήταν ταχείες, άρα η καρδιακή βλάβη μπορεί να μειωθεί σύντομα μετά την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής. Δεν είναι ο τύπος της διατροφής που έχει σημασία για την καρδιακή βλάβη (υψηλή ή χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, υψηλή ή χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες) αλλά κατά πόσο συνολικά είναι υγιεινή, είπαν οι ερευνητές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης