Ζήσης Ψάλλας

Θα μπορούσαν οι φράουλες ως σνακ ή ως μέρος μιας σαλάτας να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από τη νόσο Αλτσχάιμερ; Ίσως ναι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Rush University Medical Center, στο Σικάγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια βιοδραστική ένωση που βρίσκεται στις φράουλες και ονομάζεται πελαργονιδίνη μπορεί να σχετίζεται με λιγότερα νευροϊνιδικά κουβάρια ταυ στον εγκέφαλο. Τα ταυ είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της νόσου του Αλτσχάιμερ, η οποία προκαλείται από μη φυσιολογικές αλλαγές στις πρωτεΐνες ταυ που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο. Μεταξύ των μούρων, οι φράουλες είναι η πιο άφθονη πηγή πελαργονιδίνης. 

«Υποψιαζόμαστε ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της πελαργονιδίνης μπορεί να μειώσουν τη ολική νευροφλεγμονή, η οποία μπορεί να μειώσει την παραγωγή κυτοκινών», δήλωσε η Julie Schneider, αναπληρώτρια καθηγήτρια και νευροπαθολόγος. Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που παράγονται από τα κύτταρα και ρυθμίζουν διάφορες φλεγμονώδεις αποκρίσεις. Η φλεγμονή στον εγκέφαλο έχει συνδεθεί με την παθολογία του Αλτσχάιμερ, όπως οι πλάκες και τα κουβάρια. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η πελαργονιδίνη μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο που γερνά από την ανάπτυξη παθολογίας της νόσου του Αλτσχάιμερ. 

«Ενώ η πελαγονιδίνη θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω για το ρόλο της στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, είναι μια απλή αλλαγή που μπορεί να κάνει ο καθένας στη διατροφή του», δήλωσε η Puja Agarwal, διατροφολόγος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα που απέκτησαν από μια συνεχιζόμενη μακροχρόνια μελέτη, την Rush Memory and Aging Project (MAP), η οποία ξεκίνησε το 1997. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν σχετικά με τη διατροφή χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής για έως και 20 χρόνια παρακολούθησης πριν από το θάνατο και τυποποιημένη νευροπαθολογική αξιολόγηση μετά το θάνατο. 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης