Ζήσης Ψάλλας

Η καταπολέμηση των αυξανόμενων ποσοστών διαβήτη τύπου 2 και υπέρτασης ήταν μια χαμένη μάχη για την ιατρική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρ’ όλα αυτά, η έρευνα διαπιστώνει ότι η προσθήκη φυτικών ινών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή αυτών των σοβαρών παθήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 1 στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ ζει με υψηλή αρτηριακή πίεση και περίπου 100 εκατομμύρια έχουν διαβήτη ή προδιαβήτη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Και οι δύο παθήσεις ενέχουν ισχυρό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την κατανάλωση φυτικών ινών 200 συμμετεχόντων, μέσης ηλικίας 50 ετών, με διαβήτη και υπέρταση. Τους δόθηκαν «συνταγές διατροφής» που περιελάμβαναν μια λεπτομερή λίστα με διαφορετικά τρόφιμα και μεγέθη μερίδων. Έλεγχοι υγείας πραγματοποιήθηκαν στην αρχή, στη συνέχεια στους 3 και 6 μήνες μετά τη μελέτη.

«Έχω κάνει πολλή δουλειά στην παχυσαρκία και την αθηροσκλήρωση σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και υπέρτασης, οπότε αυτή τη φορά ήθελα να δω πώς οι διατροφικές τροποποιήσεις, ειδικά μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες σε αυτόν τον πληθυσμό, μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς μου να βελτιώσουν τα διάφορα καρδιαγγειακά τους προβλήματα και τους παράγοντες κινδύνου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Rohit Kapoor, ιατρικός διευθυντής του Care Well Heart and Super Specialty Hospital.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 1.200 έως 1.500 θερμίδες και η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τις φυτικές ίνες είναι περίπου 30 γραμμάρια. Η πρόσληψη φυτικών ινών τους αυξήθηκε έως και 25%, περίπου στα 38 γραμμάρια για αυτή τη μελέτη. 

Σε διάστημα 6 μηνών, η δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες βελτίωσε αρκετούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου:

  • 9% μείωση της χοληστερόλης 
  • 23% μείωση των τριγλυκεριδίων
  • 15% μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης
  • 28% μείωση του σακχάρου νηστείας

«Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διατροφικής συμβουλευτικής, καθώς και τον ρόλο των διαιτολόγων και των εκπαιδευτών για τον διαβήτη», είπε ο Kapoor.

Η πρόσληψη φυτικών ινών παρακολουθήθηκε με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής φωτογραφιών γευμάτων μέσω WhatsApp. Αυτό βοήθησε στην επαλήθευση της πρόσληψης φυτικών ινών και του μεγέθους των μερίδων. Οι συμμετέχοντες καλούνταν επίσης τρεις φορές την εβδομάδα για να καταγράψουν μια λεπτομερή διατροφική ανάκληση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης